Gå till innehållet

Förtydliganden med anledning av P4:s reportage om mervärdesavtalet

I ett reportage som sändes på P4 Uppland under morgonen hävdas att SKB bjudit en tjänsteman på Östhammars kommun på en resa till en konferens i Frankrike och en konferens på Villa Anna i Uppsala. Detta stämmer inte. 

I ett reportage som sändes på P4 Uppland under morgonen hävdas att SKB bjudit en tjänsteman på Östhammars kommun på en resa till en konferens i Frankrike och en konferens på Villa Anna i Uppsala. Detta stämmer inte. Båda dessa konferenser beslutades om av kommunen och betalades av kommunen. SKB har inte haft något inflytande eller påverkan på dessa beslut. 

P4 Uppland antyder också i sitt reportage att tjänstemannen i fråga har möjlighet att påverka slutförvarsprocessen vilket inte heller stämmer. Östhammars kommun har skilt på verksamheten som handhar mervärdesavtalet och den som handhar slutförvaret. Det finns ingen koppling mellan tjänstemannen och slutförvarsfrågan. 

Under gårdagen antydde också P4 Uppland att det skulle finnas en jävssituation men även det är felaktigt. För att jäv ska uppstå måste det finnas en beroendesituation vilket inte existerar här. Tjänstemannen i fråga får sin lön från kommunen och skulle ha samma lön även om mervärdesavtalet inte fanns.  

Vi tycker också att det är viktigt att lyfta de positiva resultat som kommunala beslut med stöd av mervärdesavtalet bidragit till: Bland annat byggs det bostäder i Östhammars kommun i en takt vi inte sett på mer än 30 år, skolresultaten pekar tydligt uppåt och tidningen Fokus rankar Östhammars kommun på plats 17 av 164 jämförbara kommuner i landet i årets Bäst-att-bo-ranking.

Publicerad
5 juni 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016