Gå till innehållet

Rapport från fastighetsmässan MIPIM

Tillsammans med 20 andra kommuner inom näringslivssamarbetet SBA deltog Östhammars kommun förra veckan på fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

Tillsammans med 20 andra kommuner inom näringslivssamarbetet SBA deltog Östhammars kommun förra veckan på fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

I år deltog även 29 partnerföretag vid sidan av medlemskommunerna.
- Det händer mycket i Stockholmsområdet och regionen är attraktiv för både svenska och utländska investorer, säger Ulf Andersson, chef på Tillväxtkontoret. För vår del handlar deltagandet mycket om att bygga relationer och lära av kollegor.Bland stockholmskommunerna var bostadsunderskottet ett av mest diskuterade samtalsämnena. Kopplat till den diskussionen vittnade många om det nära sambandet mellan kravet på avkastning på kapital och bostadsbyggande. Ett annat samband som är tydligt i många SBA-kommuner är det mellan bostadsbyggnad och tillväxt.

Vad drar vi då för slutsatser av detta? Ja, möjligen att kommunen behöver varar tydlig i sin ambition och prioritera bostadsutveckling i lägen där avkastning kan maximeras samtidigt som risk begränsas berättar Ulf Andersson.
- Intressant var det också att notera att Östhammar inte är okänt för privata fastighetsutvecklare, fortsätter Ulf Andersson. Det är kanske inte de största nationella aktörerna som uteslutande är de mest intressanta för oss. Vi har skäl att också etablera goda relationer med aktörer som söker investeringsobjekt i landsbygds-/turistkommuner.

Kommunens mark- och exploateringssamordnare Johan Sandström var också på plats.
- Under mässan deltog vi i ett flertal gemensamma föreläsningar och debatter om vad som är på gång i den utökade Stockholmregionen som vi är en del av. Centrala teman berörde hur vi kan få fart på bostadsbyggande och ta vara på det goda läget som råder. Här tycker jag det är viktigt att komma i håg att vi är del av denna tillväxtregion och vi borde försöka spela en mer aktiv roll i vårt tillväxt- och exploateringsarbete, säger Johan Sandström.

Publicerad
20 mars 2015
Senast uppdaterad
12 maj 2016