Gå till innehållet

Möte om flyktingar med kyrkor och föreningar

Idag samlades representanter från Östhammars kommun, kyrkor och ideella föreningar på kommunkontoret för att hitta goda samarbeten och lösningar för mottagandet av flyktingar.

–  Det handlar om att vara så bra förberedda som möjligt om frågan kommer från Länsstyrelsen eller från Migrationsverket, som nu har ett enormt stort tryck på sig. Och vi måste förbereda oss tillsammans; kommun, myndighet och civilsamhälle, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Med på mötet var, förutom Jacob Spangenberg, bland andra Peter Nyberg, kommunchef, representanter från Socialförvaltningen. samt Lasse Levén, pastor och föreståndare för Furuhöjdens kyrka. Den 12 september var Lasse Levén med och packade en lastbil ner till Ungern och de syriska flyktingarna för att dela ut 950 paket med förnödenheter, varma kläder, hygienartiklar, filtar, sovsäckar, tält, kex, hårt bröd med mera. Två personer från församlingen var med och delade ut hjälpen vid den serbiska gränsen.

– Lidandet är stort så det är viktigt att vi träffas. Vi måste hitta arbetssätt där vi kan ta tillvara och använda kronor och andra resurser på bästa sätt. I det akuta nuläget handlar det om att vara öppna för ett mottagande men vi måste även prata om integrationen. Människor som kommer hit måste få möjlighet att leva ett liv värt att leva, säger Lasse Levén.

Publicerad
15 oktober 2015
Senast uppdaterad
15 oktober 2015
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret
Ämne
Mottagande av nyanlända flyktingar