Gå till innehållet

Vi utreder vattenskydd för Börstil-Ed

Börstil-Ed är ett vattenskyddsområde och den enda vattentäkten i Östhammar som förser tätorten med dricksvatten. Nu ska vattenföreskrifterna för området uppdateras vilket innebär att pågående planarbete i området tillfälligt pausas.

– Det är av största vikt att vi är rädda om vårt vatten och därför måste vi göra saker i rätt ordning. Vi har valt att prioritera en uppdatering av vattenskyddsföreskrifterna så att planarbetet som senare fortsätter kan göras med god kännedom om förutsättningarna för vattenkvalitén, säger Charlotte Köhler, bygg- och miljöchef på Östhammars kommun.

Den avgränsning som gäller idag för vattenskyddsområdet kan komma att ändras i och med uppdateringen av vattenskyddsföreskrifterna. Det beror dels på hur terrängen är utformad och dels på markens karaktär.

 – Det är för tidigt att kunna säga något om vilka förändringar det kan gälla, det får utredningen för de nya vattenskyddsföreskrifterna, som kommunen nu tillsätter, visa. Det är troligt att vissa områden i framtiden kan komma att ingå i det förnyade området likväl som att vissa området som nu ingår kanske inte behöver ingå, fortsätter Charlotte Köhler.

Påverkar pågående planarbete

Som en konsekvens av att uppdateringen av föreskrifterna prioriteras kommer de planarbeten som görs i området, för Börstil handelsområde och Börstil Kyrkby, tillfälligt att pausas. På så sätt kan de nya föreskrifterna senare arbetas in i detaljplanerna istället för att behöva göra om detaljplanerna ytterligare en gång, vilket skulle kunna fördröja processen med flera år.

– Rent geografiskt är Börstil-Ed ett bra läge för kommersiella lokaler, men eftersom det är ett vattenskyddsområde så är det mer komplicerat än så. Bland annat på grund av förändrade lagar sedan det sist byggdes i området, avslutar Charlotte Köhler.

Publicerad
1 december 2015
Senast uppdaterad
1 december 2015
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret