Gå till innehållet

Vi inventerar sängplatser för flyktingar

Den aktuella flyktingsituationen kräver ett engagemang från såväl nationella som regionala och lokala aktörer. Just nu är behovet av korttidsboenden för nyanlända flyktingar stort och Östhammars kommun arbetar med att inventera möjliga korttidsboenden för nyanlända flyktingar i kommunen.

Det handlar om tillfälliga platser för asylsökande på exempelvis hotell, Bed & Breakfast, pensionat, vandrarhem, campingplatser och stugbyar.

- Det är viktigt att myndigheter samverkar när mer omfattande händelser äger rum. Såväl näringsliv som det civila samhället är viktiga aktörer när kommunen mobiliserar. I det här fallet vi har tagit Boka Uppland till hjälp, berättar Peter Nyberg, kommunchef.

Migrationsverket har bett kommunerna om en sammanställning av boenden som vid behov skulle kunna tas i användning för korttidsboenden för nyanlända flyktingar. De boenden som Migrationsverket efterfrågar är platser som inkluderar boende och mat alternativt boenden med möjlighet till självhushåll.

Kontaktuppgifterna till de aktörer som framkommer vid inventeringen kommer att lämnas över till Migrationsverket. Om sedan Migrationsverket har ett behov gör myndigheten en överenskommelse med aktuell aktör.

Publicerad
24 september 2015
Senast uppdaterad
24 september 2015
Ansvarig organisation
Kommunstyrelsen
Ämne
Mottagande av nyanlända flyktingar