Gå till innehållet

Angående vattenförsörjningen i Alunda

På grund av låga vattennivåer i Alunda går det inte att ta ut full kapacitet i de brunnar som finns idag och sedan slutet av oktober stödkör Östhammars kommun vatten från Uppsala.

Grundorsaken till svårigheterna med vattenförsörjningen

Grundvattennivåerna är generellt mycket låga. Det beror på låg grundvattenbildning under flera år och i stort sett inget tillskott under hösten som varit mycket torr och varm. Det har resulterat i att vi nu inte kan ta ut den mängd vatten som vi enligt vårt tillstånd ska kunna ta ut i vår huvudvattentäkt. Samtidigt som vi har problem med vattenkvalitén i två av våra mindre vattentäkter.

Konsult ska se över vattenförsörjningen på lång och kort sikt

Vi har tagit in en konsult som ska titta på vattenförsörjningen i Alunda. På kort sikt handlar det om att titta på om det finns några problem i själva brunnarna eller om nivåerna är så pass låga att förväntad vattenmängd inte kan tas ut. De ska också ta reda på orsaken till kvalitétsproblemen som finns i vattentäkterna där vi i dag inte kan ta ut vatten och även ta fram en möjlig metod för att vattenrening. De kommer även att se över hur vi på lång sikt kan förstärka vattenkapaciteten i Alunda.

Publicerad
16 december 2016
Senast uppdaterad
16 december 2016