Gå till innehållet

Avsiktsförklaring om länsväg 288, sträckan Gimo–Börstil

Östhammars kommun har ställt sig bakom att teckna en gemensam avsiktsförklaring mellan Östhammars kommun, Trafikverket, regionförbundet samt UL, för sträckan Gimo-Börstil. Syftet är att de åtgärder som Åtgärdsvalstudien, (ÅVS), pekade ut tidigare i år verkligen genomförs och att även nå en överenskommelse om en utredning av ett utökat förslag och möjlighet till framtida finansiering.

Gimo-Börstil är den del av 288:an som återstår att genomföra enligt länsplanen mellan Uppsala och Östhammar. Detta efter att delsträckan Alunda-Gimo genomförs med byggstart 2016 och som beräknas vara klart hösten 2017.

– För såväl Östhammars kommun som för länet, är länsväg 288 viktig för att koppla ihop landsbygd och stad. Goda pendlingsmöjligheter till arbetsmarknaden i Uppsalaområdet, Stockholm och övriga delar av Östra Mellansverige gör kommunen till en attraktiv plats för åretruntboende och deltidsboende, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) och kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S).

Åtgärder
Avsiktsförklaringen omfattar flera åtgärder för ökad standard för vägsträckan Gimo-Börstil:
Kollektivtrafik, gång- och cykelåtgärder
- Beteendepåverkan
- Samåkningsplanering
- Gång- och cykelvägar mellan Gimo och Hökhuvud
- Pendlarparkeringar
- Samlokalisering/översyn och förbättring av busshållplatser/bytespunkter

Vägombyggnadsåtgärder för anpassning till 80 km/h
- Sidområdesåtgärder
- Vägombyggnader som ökar framkomlighet
- Korsning länsväg 288 och 76 i Börstil

Ovanstående åtgärder finansieras i huvudsak med medel i den gällande länsplanen. Åtgärder för ökat resande med kollektivtrafik, samt gång och cykel, finansieras från exempelvis UL eller kommunen.

Ny utredning av Trafikverket
Utöver de rekommenderade åtgärderna från ÅVS ska Trafikverket även genomföra en fördjupad utredning om förutsättningar för en 1+2-väg på delar av sträckan inom budgeterad ram om 180 mkr.

Utredningen är tänkt att ligga till grund för ett ställningstagande i länet om ett namnsatt objekt för perioden 2018–29 i revidering av länsplanen istället för det rekommenderade alternativet i åtgärdsvalsstudie, d v s en hastighetsstandard på 80 km/h mellan Gimo och Börstil.

Publicerad
15 september 2016
Senast uppdaterad
15 september 2016
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret