Gå till innehållet

Kommunen lanserar ny slutförvarswebb

Under slutförvarsorganisationens referensgrupps möte i samband med gårdagens kommunfullmäktige lanserade kommunen den nya slutförvarswebben Slutförvar Forsmark.

0_Välkommen

Östhammars kommun har på uppdrag av slutförvarsorganisationen skapat en webbplats som samlar all information relaterad till slutförvarsfrågan. 

Syftet med webben är att ge insyn i kommunens arbete, andra myndigheters och regionala aktörer i frågan. Webbplatsen ska också tillgängligöra slutförvarsprocessen och tydliggöra kommunens roll och ansvar.

I sin ledare på slutförvarswebben skriver Jonas Svensson, Östhammars kommunfullmäktiges ordförande och ordförande för slutförvarsorganisationens referensgrupp:

"Vill du veta vad som händer i processen, vilken den föreslagna metoden är och hur kommunen jobbar med frågan? Allt finns samlat här för vi vill erbjuda dig neutral och objektiv information. Du finner också länkar till andra relevanta aktörer som kan berätta mer om sina sakfrågor.

Vi vill att slutförvarsprocessen ska vara öppen och tillgänglig. Därför kan du här ställa dina egna frågor som rör slutförvar och få uppgifter om hur du kan kontakta kommunens egen slutförvarsorganisation. Vi har också sammanställt de viktigaste ställningstaganden och yttranden som kommunen gjort om slutförvarsfrågor.

På längre sikt kan det bli aktuellt med en rådgivande lokal folkomröstning i frågan om slutförvar av använt kärnbränsle. Det bestämmer kommunfullmäktige och sker först om regeringen ställer kommunen frågan. Då är det viktigt att du känner dig förberedd på att ge din åsikt. Det slutgiltiga beslutet fattas sedan av kommunfullmäktige.

Än en gång vill jag hälsa dig varmt välkommen till slutförvarswebben, jag hoppas att du finner läsningen intressant!"

Relaterade länkar:

Länk till webbplatsen Slutförvar Forsmark

Publicerad
14 december 2016
Senast uppdaterad
14 december 2016
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen