Gå till innehållet

Råvattentäkt Österbybruk

Onsdagen 30 mars togs en ny råvattentäkt i drift

Vi har börjat pumpa in råvatten till vattenverket i Österbybruk från den nya vattentäkten vid Kyrkholmen. Totalt uppgår vattenförbrukningen i Österbybruk idag till ca 675 m3/dygn. För närvarande tar vi ut ca 350 m3/dygn från den nya vattentäkten. Resterande vattenbehov täcks av vatten från vattentäkterna i Film och Norråsen. Det innebär att Österbybruk nu är självförsörjande med vatten  och vattentransporterna från Gimo är avbeställda.

Vattnet från den nya brunnen är dessutom av bättre kvalitet jämfört med den gamla brunnen vid Kyrkholmen. Detta innebär att vi kan minska kemikalieförbrukningen i vattenverket och även minska mängden spolvatten som går åt vid backspolning av filtren i vattenverket. Detta innebär lägre driftskostnader i vattenverket.

Den gamla brunnen vid Kyrkholmen är nu avstängd och kommer att fungera som en reservvattentäkt som kan tas i drift vid behov. Grundvattennivåerna i Film och Norråsen har stigit något de senaste 2 månaderna men är fortfarande ca 1 meter lägre jämfört med samma period förra året. Om vädrets makter är med oss så kanske vattentillgången i råvattentäkterna i Film och Norråsen återgår till det normala. Detta tillsammans med den nya vattentäkten i Kyrkholmen samt tillgång till en reservvattentäkt innebär att vi kan se ljust på den framtida vattenförsörjningen i Österbybruk.

Publicerad
31 mars 2016
Senast uppdaterad
31 mars 2016
Ansvarig organisation
Avfallsenheten