Gå till innehållet

SCB:s medborgarundersökning har landat hos 1 200 personer i Östhammars kommun

Nu är det dags för SCB:s medborgarundersökning. Under våren kommer över 60 000 invånare i 55 kommuner runt om i Sverige att få tycka till om just sin kommun.

I Östhammars kommun har 1200 personer fått hem enkäten och vi hoppas på många svar. I år finns dessutom några tilläggsfrågor i enkäten som handlar om vad vi tycker om Östhammars kommun som plats.

I många delar har vi det riktigt bra i Östhammars kommun. Samtidigt är det viktigt att vi hela tiden förbättrar det som är vårt gemensamma och att vi arbetar aktivt för att öka vår attraktivitet för att få nya invånare, företagsetableringar och investeringar. Det kan handla om hur vi ser på framtiden, trygghet, barnen, skolan, äldreomsorgen, kommunikationerna och våra gator.

– Enkäten är viktig för oss och jag lovar att vi tar resultatet på största allvar. Vi kommer att berätta om resultatet och vi kommer att lägga resurser på att utveckla det som enkätsvaren pekar ut som viktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

I den förra undersökningen blev det tydligt att kommunorganisationen måste bli bättre på att öka delaktigheten och möjligheterna till inflytande. Ett led i det arbetet är kommunens nya webbplats som kommer att ge nya möjligheter till större engagemang, delaktighet och inflytande för invånare i kommunen. Det kommer även att skapas fler fysiska möten för möjlighet till närmare dialog mellan medborgare och politiker.

Vem får enkäten?
De som tillfrågas är ett slumpmässigt urval av kommunens invånare som dras från befolkningsregistret, 600 personer i kommuner med färre än 10 000 invånare och 1 200 personer i större kommuner. De som deltar får en enkät att besvara och undersökningen pågår fram till den 11 maj.

Ju fler som svarar desto bättre kvalité
För att få bästa kvalité i undersökningen är det viktigt att så många som möjligt svarar. I enkäten får medborgarna tycka till om arbets- och fritidsmöjligheter, boende och trygghet. De får också säga hur de upplever den kommunala servicen inom till exempel barnomsorg, skola och äldreomsorg. Resultaten från medborgarundersökningen hjälper kommunerna att utveckla sin verksamhet och göra nödvändiga prioriteringar utifrån medborgarnas åsikter. Östhammars kommun kan också jämföra sig med andra kommuner som är med.

Publicerad
29 mars 2016
Senast uppdaterad
30 mars 2016
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret