Gå till innehållet

Skolinspektionens granskning av grundsärskolan visar brister

Under hösten 2015 genomförde Skolinspektionen sin granskning av skolorna i Östhammars kommun. Granskningen har identifierat brister i mottagandet av elever till grundsärskolan och det har resulterat i ett vitesföreläggande, en varning om böter.

Vi har fram till och med den 23 maj på oss att rätta till bristerna.

– Det handlar om att det har saknats underlag innan vi tagit beslut om att en elev ska kunna gå i grundsärskola. Dessa brister hade vi uppmärksammat redan innan granskningen påbörjades och i oktober förra året tillsatte vi en särskolestrateg vars uppdrag är att skapa nya rutiner och ansvara för processen, säger Lisbeth Bodén, barn- och utbildningschef.

Det är viktigt att ett ärende om att ta in en elev i grundsärskolan blir ordentligt utrett och att ett beslut fattas på väl grundade underlag.

– Det här är en process som jag nu arbetar med, tillsammans med Lennart Ljungstrand som är rektor och ansvarig för verksamheten. Vi har en dialog med Skolinspektionen och vårt mål är att samtliga elever ska ha genomförda utredningar senast den 23 maj, säger Anne Lee Larsson, särskolestrateg.

Regelbunden tillsyn

Skolinspektionen granskar regelbundet alla huvudmän, alltså alla kommuner, utbildningsföretag och andra organisationer som driver skolverksamhet. Tillsynen görs vart tredje år för att säkerställa att verksamheten följer de lagar, regler och läroplaner som finns.

Du kan läsa mer om regelbunden tillsyn på Skolinspektionens webbplats

Publicerad
23 februari 2016
Senast uppdaterad
23 februari 2016
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret