Gå till innehållet

Storbrunn är en långsiktig, strategisk investering för att skapa en mötesplats för hela samhället

Köpet av Storbrunn har under några veckor debatterats i lokala medier. Frågan fanns även med som en punkt under gårdagens kommunfullmäktige där Östhammars kommuns politiska ledning ytterligare informerade om bakgrunden och syftet med köpet som skedde 2014.

Önskan om en sammanhållen kulturarena har funnits länge, något som framgått i tidigare kulturhusplaner, i den namninsamling som gjordes kring kvarteret Stadskällaren och i synpunkter från såväl professionen och som de förtroendevalda.

– Köpet av Storbrunn handlar om målet med att skapa en kulturell och samhällelig mötesplats. En plats där föreningar, näringsliv och det offentliga möts och där våra medborgare kan bestämma över agendan och innehållet. Till det kommer möjligheterna att bygga ett nytt bibliotek med en miljö mycket bättre anpassad för våra besökare och för våra anställda, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt med en plats med god tillgänglighet där alla åldrar kan mötas i en mångfald av verksamheter, därav detta helhetskoncept med bibliotek och mötesplats, betonar kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S).

 

Prislappen är en affärsöverenskommelse

Priset för Storbrunn ska ses ur ett långsiktigt perspektiv då ambitionen är att skapa verksamhetslokaler samt evenemangs- och aktivitetslokaler för såväl kommunen som föreningslivet. Precis som i alla köp av fastigheter är priset en överenskommelse mellan köpare och säljare.

– Vi har betalat vad vi har ansett att det strategiska läget och hela fastighetens utvecklingsmöjligheter är värda. Inkluderat en byggrätt som kan husera ett nytt huvudbibliotek. Förhandlingen genomfördes under nästan ett års tid och säljaren och köparen stod länge långt ifrån varandra. Exempelvis värderade säljaren fastigheten utifrån framtida intäkter i en affärsfastighet med exempelvis utveckling av bostäder, medan Östhammars kommun strävade efter nya, offentliga verksamhetslokaler, säger Peter Nyberg, kommunchef.

 

Fastighetens status känd

Östhammars kommun har sedan köpet haft kunskap om byggnadens varierande skick, från nyskick till stort renoveringsbehov. Stora renoveringsbehov gäller dels den gamla delen samt fasad och fönster och det kommer att åtgärdas i samband med tillbyggnaden av ett nytt bibliotek.

 

Alla handlingarna kring köpet är tillgängliga och offentliga

Samtliga handlingar som fanns med i kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är tillgängliga för alla. Det gäller även e-postkorrespondens som skett med IOGT under processen. 

Publicerad
17 februari 2016
Senast uppdaterad
17 februari 2016
Ansvarig organisation
Kommunstyrelsen
Ämne
Storbrunn