Gå till innehållet

Finland - 100 år!

I år firar Finland sin hundrade självständighetsdag den 6 december!

I år firar Finland sin hundrade självständighetsdag! Den 6 december år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. Staten uppkom på det finska folkets eget initiativ och som en följd av långsiktigt arbete. Trots svåra tider har finländarna i snart hundra års tid byggt sitt eget land och fattat gemensamma beslut. Det är helgdag i Finland och denna nationaldag firas överallt i republiken: Presidenten bjuder in till slottet i Helsingfors, en ekumenisk festgudstjänst anordnas i Helsingfors som direktsänds i TV och studentkårerna vallfärdar i fantåg till hjältegravarna. I fyra krig var Finland inblandat under 1900-talet och har med bravur lyckats bevara sin frihet och integritet!

Även i Sverige uppmärksammas dagen. Vi har bortemot 800 000 invånare i landet med finländska rötter och fram till år 1809 var Finland och Sverige ett och samma rike med huvudstaden Stockholm – och detta i nära 700 år! Det finska språket är nu ett av rikets nationella minoritetsspråk och Östhammars kommun ett finskt förvaltningsområde, vilket gör händelsen speciellt betydelsefull!

Ett firande fullt med festligheter

Firandet har under året varit i full gång runt om i Sverige och så också här i Östhammar med utställningar, gästföreläsningar, konserter och evenemang av alla de slag. På självständighetsdagen onsdagen den 6 december avslutar vi åminnelsen med en ekumenisk jubileumsgudstjänst klockan 17.00 i Uppsala domkyrka och därefter med en festbankett i Uppsala slott från och med klockan 18.00. Både i kyrkan och vid festligheterna i slottet uppträder östhammarsbor!

Lyssna på P4 Upplands intervju med Hans Raab, koordinator Finsktalande i Östhammars kommun, som berättar om firande av Finland 100 år

Kontakter

Publicerad
6 december 2017
Senast uppdaterad
6 december 2017