Gå till innehållet

Många vill satsa på solceller!

Solceller har använts i Sverige sedan 70-talet. Till en början användes främst fristående system som saknar möjlighet att ansluta sig till elnätet, som fyrar, båtar, sommarstugor och husvagnar. Dessa anläggningar har fortfarande en stabil marknad i Sverige.

På senare tid har intresset för att bygga solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet ökat stadigt och varje år på senare tid har Sverige fördubblat solcellskapaciteten. Det beror på att tekniken har blivit billigare och att det idag finns stöd att söka för dig som vill producera egen el från solen.

Solceller omvandlar solljus direkt till el i form av likström, som sedan görs om till växelström. När solen skiner producerar du egen el. När solen inte skiner köper du el via ditt elbolag, precis som vanligt.

Elproduktion

En ny anläggning på 1 kW som är placerad på en oskuggad yta rakt mot söder med 30 graders lutning producerar i Sverige cirka 950 kWh per år och tar upp en yta av 7 kvadratmeter. Priset för en solcellsanläggning har sjunkit stadigt under de senaste åren på grund av minskande priser på den globala marknaden. En villaanläggning på 3 till 5 kW kan före avdraget stöd kosta 70 000-100 000 kr med installation.

Frågor?

Har du frågor angående installation av solcellsanläggning är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst Östhammar Direkt. 

Kontakter

Publicerad
24 oktober 2017
Senast uppdaterad
24 oktober 2017
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen