Gå till innehållet

Onneksi olkoot kaikki ruotsinsuomalaiset/grattis alla sverigefinnar

Sverigefinnarnas dag den 24 februari. Idag firar sverigefinnarna sin egen dag! Den började firas 2011 och är sedan 2013 officiell dag i den svenska almanackan.

Varför den just den 24 februari?

Jo, den dagen 1796 föddes folklivsforskaren, kulturpolitikern och fennomanen Car Axel Gottlund som brukar kallas ”Svedjefinnarnas apostel”. Han företog studieresor till Finnskogarna 1821–1822 i Värmlands och fann den finsktalande befolkningen där i ett högst dåligt skick. Gottlund beslöt då att hjälpa Värmlands finnar. Han skaffade dem böcker på finska språket och verkade politiskt för att lindra den svåra situation som denna utarmade minoritet befann sig.

Hans mycket detaljrika och informativa dagböcker gavs redan ut under hans livstid och har under de senaste åren utgivits i sin helhet på nytt.

Sverigefinnarna är med avstånd den största nationella minoriteten i Sverige (man räknar med 600 00 – 800 000) personer och dagen är till för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en integrerad del av det svenska kulturarvet.

Från och med 2014 har sverigefinnarna också en egen flagga som officiell symbol.

flagga

Östhammars kommun är Finskt förvaltningsområde och ca 12 % av invånarna har finskt ursprung. Det betyder bland annat att alla finskspråkiga har rätt till service på finska i kontakter med kommunen och äldrevården.

För frågor, kontakta kommunens koordinator för den finskspråkiga minoriteten.

Kontakter

Publicerad
24 februari 2017
Senast uppdaterad
24 februari 2017