Gå till innehållet

Östhammar öppnar upp för användning av elbilar

Två nya snabbladdningsstationer – det är början på Östhammars kommuns bidrag för att uppmuntra till ökad användning av elbilar. Visste du att en elbil är ungefär tre gånger så energieffektiv som en bil med traditionell motor.

– Östhammars kommun har tillsammans med SKB färdigställt två snabbladdningsstationer, en i hamnområdet i Öregrund och en vid Sjötorget i Östhammar, säger Marcus Jakobson, Energi- och klimatstrateg på kommunen.

Elbilens fördelar för klimatet

En elbil är ungefär tre gånger så energieffektiv som en bil med traditionell motor, dessutom är den tyst och orsakar heller inga lokala hälsofarliga utsläpp. Förutsatt att elen som används för laddning inte är producerad med fossila bränslen som råvara, kan elbilen väsentligt bidra till minskade utsläpp av klimatpåverkande gaser.

Fakta om snabbladdningsstationerna 

Varje snabbladdningsstation försörjer två parkeringsplatser. Vid snabbladdnings-stationerna går det att välja att ladda från nedanstående tre alternativ, samtliga har fast kabel.

Exempel på laddningsalternativ och bilar: 

CHAdeMO (likström): Nissan Leaf, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi i-MiEV, Citroen C-Zero, Peugeot I-ON med flera.

CCS (likström): Volkswagen E-up! och E-Golf, BMW i3, Hyundai IONIQ med flera.

AC 43 kW (trefas): Renault ZOE, Tesla Model S (22 kW) med flera.

Här beställer du laddningskort eller bricka  

Att ladda din elbil kostar 2,40 kronor per minut och du betalar med Vattenfalls laddningskort eller laddningsbricka som kan beställas gratis av Vattenfall, via länk nedan. Du faktureras i efterskott kvartalsvis för den tid du laddat din bil. Du kan också betala direkt via din mobil genom att ladda ner Vattenfalls InCharge-app.

Kontakter

Publicerad
27 oktober 2017
Senast uppdaterad
16 mars 2018
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen