Gå till innehållet

60 000 kronor i stipendier och pris till kultur- och idrottslivet i kommunen

Triss i världsrekord, gediget långtidsengagemang och historisk litteratur i olika former uppmärksammas när kultur- och fritidsnämnden delar ut stipendier och pris för 2016.

Totalt sex olika stipendie- och prismottagare har utsetts i tre olika kategorier: Ungdomsledarstipendium, Årets sportprestation och Östhammars kommuns kulturpris. Utmärkelserna kommer att delas ut under tillväxtgalan den 19 maj.

Ungdomsledarstipendiet 2016 tilldelas:


Kenneth Jansson, Östhammars Brottarklubb, 10 000 kronor.

Motivering:

Kenneth har ett brinnande intresse och engagemang i Östhammars Brottarklubb. Under 25 års tid har han med positiv energi arbetat för att få ihop pengar till klubben, organiserat träningsläger och tävlingar för barnen och ungdomarna och skjutsat till och från tävlingar och läger.


Göran Myhrberg, Öregrund-Gräsö Skytteförening, 10 000 kronor.

Motivering:

Göran leder träningen i Öregrund-Gräsö skytteförenings ungdomsverksamhet 2 kvällar i veckan under hela året med enormt engagemang. Han sätter på värmen i lokalerna så att det är varmt när träningen börjar och han är kvar så länge det finns behov. Han ser till att material och utrustning som behövs finns i lokalen och det har han gjort i närmare 30 år. Många andra har kommit och gått men Göran har bestått.

Årets sportprestation 2016 tilldelas:


Nathalie Olsson, Duderö IF, 20 000 kronor.

Motivering:

Nathalie Olsson, som är aktiv i idrotten kettlebells, vann under 2016 Nordiskt guld i Longcycle och Nordiskt brons i Snatch, blev 6:a i Europamästerskapen i Snatch och satte hela 3 världsrekord!

Östhammars kommuns kulturpris 2016 tilldelas:


Yngve Vällstrand och Harry Green, delar på 10 000 kronor.

Morivering:

Harry Grehn och Yngve Vällstrand har tagit fram böcker och skrifter om byar runt Gimo. I dessa böcker dokumenteras fastigheter, människor och miljöer i byarna från slutet av 1800-talet och framåt. De innehåller sammanlagt 880 sidor och tusentals unika bilder som nu blir bevarade för framtiden. Harry och Yngve har med sitt stora engagemang och värdefulla arbete, tillsammans under många år för hembygden i vår kommun, utfört en otrolig kulturgärning.


Rose-Marie Dietrichsson, 10 000 kronor.

Motivering:

Rose-Marie Dietrichsson tilldelas Östhammars kommuns kulturpris 2016 för sitt praktverk om Hargs Bruks historia i tre band. Det tidigare prisbelönta verket är sannolikt ett av de typografiskt sett vackraste bokverk som getts ut i Sverige på många år. Innehållet handlar inte bara om herrskapen utan också om folk på orten under några hundra år och beskriver hur Sverige gradvis blev ett modernt industriland.

Kontakter

    Publicerad
    27 mars 2017
    Senast uppdaterad
    27 mars 2017
    Ansvarig organisation
    Kultur- och fritidsnämnd