Gå till innehållet

Tanka bilen med sol, planera robust och miljöteknik i framkant. - Miljömålen del 3

I Östhammars kommun vill vi minska klimatpåverkan från våra lokaler, löpande verksamhet och resor. Vi påverkas liksom hela jorden av ett förändrat klimat. Nu tar vi flera steg framåt i en utveckling som gynnar företagande i nya branscher och ger smartare energianvändning.
Det här är del 3 i vårt berättade om våra fyra miljömål.
Men vad är då speciellt med energianvändning och klimatfrågor i vår kommun och vilka utmaningar har vi att ta tag i?

Transporter och kollektivtrafik

Vi använder energi i en mängd olika former i vårt samhälle. Uppvärmning, belysning, drift av verksamheter och transporter är några. I Östhammars kommun kör vi 800 mil med bil per år och person, snittet i Sverige är 650 mil per år. Det illustrerar att vi är en geografiskt stor kommun med långa pendlingsvägar men också att persontransporter är viktiga att jobba med ur energi- och klimatsynpunkt. Pendlarparkeringar, återkommande dialog med UL och underlätta nya bränsleslag för fordon är viktigt. 

Vi har inom kommunens organisation också satsat på ett utbyte av våra bilar till elbilar och försöker hela tiden underlätta för vår personal att åka kollektivt och använda alternativa mötesmetoder.

Uppvärmning av hus och solceller för elanvändning

De flesta bostäder och andra lokaler inom vår kommun värms av enskilda värmeanläggningar. Vanliga energikällor är biobränslen, bergvärme, el och ett mindre inslag av olja. En omfattande konvertering från olja till andra energislag har skett, bland annat till pannor för ved eller pellets och till olika typer av värmepumpar.
Solenergi, särskilt solel kommer nu starkt som moderna lösningar för uppvärmning och elanvändning. I våra kommunala fastigheter har vi de senaste åren gjort kraftiga effektiviseringar av energianvändningen och därmed sparat stora kostnader för drift av våra lokaler samtidigt som vi bidrar till ett miljövänligare energisystem.
Rådgivning till privatpersoner och företag om val av uppvärmning och installation av effektivare system i kommunala fastigheter ligger också högt på vår agenda.

Du är välkommen att höra av dig till vår energi- och klimatrådgivare Marcus Jakobson för tips och råd gällande din bostads eller ditt företags uppvärmningssystem!

Miljöutmaningar

Vi har stora miljöutmaningar om våra barn ska kunna njuta av samma miljöer som vi.  I vår kommun bedöms de största förändringarna vid ett förändrat klimat vara havsnivåhöjning, kraftigare skyfall och lokala problem med översvämningar. Vi måste planera klokt och bygga ett samhälle som klarar effekter från framtida klimatförändringar och framförallt - minska onödig energianvändning och hitta smarta lösningar för att bygga, värma våra hus och resa. Hoppas du vill vara med!

Du och jag

För att effektivisera vår energianvändning, minska onödig användning av energi och hitta klimatsmarta lösningar krävs många olika insatser och åtgärder och vi behöver alla hjälpas åt.
Här är några exempel på vad du och jag kan göra:

  • Åk kollektivt i stället för bil så ofta du kan
  • Spara på energin i hemmet - se över värmekällor och elförbrukande apparater
  • Minska på din användning av vatten - installera snålspolande blandare och duschmunstycken, använd energieffektiv diskmaskin – det sparar också energi
  • Ta upp frågan på din arbetsplats vad ni kan göra för att använda mer klimatsmarta lösningar
  • Kontakta kommunens energirådgivning när du bygger nytt, renoverar eller har andra frågor om din energianvändning.

Kontakter

Publicerad
23 oktober 2017
Senast uppdaterad
23 oktober 2017
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen