Gå till innehållet

Avrådan från bad för barn vid Hargshamnsbadet

Nya prover som tagits från Hargshamnbadet har påvisats innehålla en mindre mängd Dolichospermum sp. som är en alg som kan producera toxiner. Bygg- och miljöförvaltningen avråder därmed från bad för barn vid Hargshamnsbadet även om mängden alger är förhållandevis liten i dagsläget.

Mängden alger var lägre än vid det förra provtagningstillfället den 16 juli, men eftersom provet visar att det finns alger som kan producera toxiner avråder vi att barn, som kan ta kallsupar, från att bada. Vi råder er också att vara observanta om hundar går ner till vattnet i Hargsviken. De kan dricka av vattnet och / eller slicka av sin päls och då få i sig alger som kan göra dem dåliga. 

Vår allmänna rekommendation är att man inte ska bada om man ser alger i vattnet. Risken för algblomning är större vid starkt solljus och lugnt väder när havets ytskikt inte rörs om. 

Symptom på förgiftning

Några symptom på förgiftning är illamående, hudirritationer och ögonbesvär, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Kontakta läkare om du fått sådana symptom. Om du har badat i vatten med algblomning bör du duscha efteråt.

De första symptomen hos djur som fått i sig giftigt vatten är kräkningar och diarré. Ett husdjur som uppvisar symptom måste snabbt komma under behandling hos en veterinär. Om djuret har badat ska det snarast sköljas av och torkas.

Rapportera

Om ni ser större ansamlingar av blågröna alger, ofta med trådar, i sjöar eller hav, hör av er till Östhammar Direkt.

Mer information om hur du känner igen algsamling hittar du här.

Mer information om algförgiftning på 1177 Vårdguiden.

Kontakter

Publicerad
27 juli 2018
Senast uppdaterad
27 juli 2018
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret