Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Grattis, alla sverigefinnar!

Nu på lördag är det Sverigefinnarnas dag. Men varför just den 24 februari? Vi har svaret!

Nu på lördag den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag.

Den började firas 2011 och är sedan 2013 officiell dag i den svenska almanackan!

Varför den just den 24 februari? Jo, den dagen 1796 föddes folklivsforskaren, kulturpolitikern och fennomanen Car Axel Gottlund som brukar kallas ”Svedjefinnarnas apostel”. Han företog studieresor till Finnskogarna 1821–1822 i Värmlands och fann den finsktalande befolkningen där i ett högst dåligt skick. Gottlund beslöt då att hjälpa Värmlands finnar. Han skaffade dem böcker på finska språket och verkade politiskt för att lindra den svåra situation som denna utarmade minoritet befann sig.

Största nationella minoriteten i Sverige

Gottlunds mycket detaljrika och informativa dagböcker gavs redan ut under hans livstid och har under de senaste åren utgivits i sin helhet på nytt.

Sverigefinnarna är med avstånd den största nationella minoriteten i Sverige (man räknar med 600 00 – 800 000 personer) och dagen är till för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en integrerad del av det svenska kulturarvet.

Egen flagga sedan 2014

Från och med 2014 har sverigefinnarna också en egen flagga som officiell symbol.

Östhammars kommun är Finskt förvaltningsområde och cirka 12 procent av invånarna har finskt ursprung! Det betyder bland annat att alla finskspråkiga har rätt till service på finska i kontakter med kommunen och äldrevården.

 

Så: Onneksi olkoot, kaikki ruotsinsuomalaiset! Det vill säga: Grattis, alla sverigefinnar!

Kontakter

Publicerad
22 februari 2018
Senast uppdaterad
22 februari 2018
Ansvarig organisation
Förvaltningsområde för finska språket