Gå till innehållet

Här finns sommarjobben

Ett sommarjobb eller en sommarpraktik är perfekta sätt att skaffa erfarenhet för framtiden och börja bygga på ditt CV. Östhammars kommun har flera sommarjobb och sommarpraktiker att erbjuda dig som bor i kommunen. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan jobb och praktik och hur du ansöker.

Östhammars kommun är en stor arbetsgivare och sommarjobbet är varierande. På tekniska förvaltningen kan det exempelvis handla om parkarbeten eller lättare fastighetsjobb som typ målning.

Varierande arbetsplatser som ger erfarenhet

Då ser vi gärna att den sökande har B-körkort eller mopedkörkort. Bra om man är lite allmänt händig, säger Lasse Karlsson, gatu- och fastighetschef.

Om man istället väjer att sommarjobba inom vård och omsorg finns uppdrag inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade unga och vuxna. Särskilt boende (äldreboende) och hemtjänstgrupper finns på varje ort. Arbetsområden kan vara inom LSS, omsorg, gruppbostad, personlig assistans samt resurshemet Bojen för barn och unga.

– Arbetet är lärorikt, socialt, betydelsefullt. Vård och omsorgs brukare är en tacksam grupp att arbeta med, man  får mycket tillbaka och växer med erfarenheten, säger Gabriella Svanberg, enhetschef för bemanningsenheten för vård och omsorg.

Tanken är att sommarjobben inom Östhammars kommun ska ge erfarenhet att arbeta i grupp och självständigt och att ta ansvar. Att möta människor, att få arbeta på sin egen ort och få vara med och göra den attraktiv.

Praktikplats ett alternativ till sommarjobb

Östhammars kommun har många sommarjobb att erbjuda, närmare bestämt runt 200. Men det räcker inte till alla. Därför finns också möjligheten för 120 unga att praktisera ute på kommunens arbetsplatser i två veckor under sommaren, platserna lottas ut bland dem som söker.

– Den stora skillnaden är att praktikanten inte är anställd och därför inte ska jobba självständigt, utan ha en handledare. Praktikanten ska inte heller ersätta någon i personalen, förklarar Pia Jelk.

Skapa nya kontakter inför framtiden

Den som har praktik får inte lön, utan i stället ersättning. För den som går ut nian är ersättningen 50 kronor i timmen och för dem som går i gymnasiet är den 60 kronor i timmen. Efter avslutad praktik får praktikanten ett omdöme, som kan komma väl till pass vid framtida jobbsökande.

– Flest praktikplatser finns inom äldrevård och barnomsorg. Men vi har också platser i kök och på campingplatser. Praktik är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och att få prova ett jobb, utan att ha lika höga krav på sig som den som jobbar, säger Pia Jelk.

Publicerad
7 mars 2018
Senast uppdaterad
7 mars 2018
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret