Gå till innehållet

Nu väljer vi mer svenskt kött

I höst kommer mer svenskt kött att serveras från Östhammars kommuns tillagningskök. Det är en av åtgärderna som görs för att underlätta för lantbrukarna, som drabbats hårt av sommarens torka. I dag serveras cirka 60 till 70 procent svenskt kött.

Under rådande torka och foderbrist har köerna till landets slakterier växt, vilket har lett till en svår situation för lantbrukarna. Östhammars kommun har uppmanat sin upphandlade matleverantör Martin & Servera att öka inköpen av svenskt kött, för att bidra till att korta slakteriköerna. Då kommer fodret och betet, som fördelas på färre antal djur, att räcka längre. Att lantbrukarna kan sälja sina råvaror är en förutsättning för att jordbruket och svensk matproduktion ska fungera.

– Tillsammans med vår leverantör har vi bestämt att svenskt kött ska prioriteras under hösten, säger Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Utökar med svensk råvara

Martin & Servera kommer att köpa in fler och större partier med kött samt utöka sitt sortiment med svensk råvara. Östhammars kommun kommer dock inte att köpa mer kött än planerat.
- Det som är positivt mitt i allt är ett ökat fokus på, och den enskilde kundens ökade medvetenhet för, betydelsen av att välja svenska livsmedel, säger Jacob Spangenberg.

Publicerad
22 augusti 2018
Senast uppdaterad
22 augusti 2018
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret