Gå till innehållet

Omtyckt konsumentrådgivare tackar för sig

May Strandberg, konsumentrådgivare i Östhammars kommun, har arbetat sin sista arbetsdag idag, 28 maj. Vi passade på att ställa fyra snabba frågor till henne innan hon gick hem.

Hur länge har du arbetat som konsumetrådgivare i Östhammars kommun?

− Ja, det är nästan femton år här i kommunen, på halvtid. Men jag har arbetat som konsumentrådgivare till och från sedan 1981, tidigare i Tierp och Uppsala. Jag kan inte erinra mig att någon konsumentrådgivare har arbetat så länge. Du kan tänka dig att det har varit en stor förändring i konsumtionssamhället under dessa år. Från början handlade rådgivningen mycket om råd före köp, idag är det tveklöst mest klagomål på produkter och tjänster.

Vad har varit det bästa med att arbeta som konsumentrådgivare?

− Alla möten i det förebyggande arbetet, med allt från småbarnsföräldrar till elever och pensionärer, har jag alltid uppskattat. Men viktigast är förstås att jag kunnat hjälpa många i svåra situationer, när de råkat illa ut. Jag har aldrig värderat värdet av problemet, utan hanterat alla konsumenter lika, oavsett om det handlat om en oavsiktlig prenumeration på hälsokost eller en ombyggnation av ett badrum. I den stund kunden är olycklig för ett fel köp är alla råd viktiga. Sammantaget handlar det om hjälp med stora summor på ett år.

Vilka erfarenheter kommer du att ta med dig från ditt yrkesliv?

− Jag kommer att fortsätta att vara sunt kritisk, i synnerhet mot telefonförsäljare och säljare som vill pracka på mig något på stan eller via nätet. God planering och hushållning med resurser, såväl pengar som miljö, sitter i ryggmärgen.  

Vad ser du fram emot mest med livet som pensionär?

− Att få uppleva en ledighet utan ände känns fint, i synnerhet denna förunderligt vackra vår. Nu blir det lagom dos av föreningsliv på hemmaplan och tid för natur- och kulturupplevelser här och på annat håll. Vi har förmånen att kunna delsbo i Skåne och vi tycker om att resa, så nog ska vi få utbyte av vår ledighet, min man och jag. Det är jag säker på.

Behöver du konsumentvägledning? Läs mer här

Publicerad
28 maj 2018
Senast uppdaterad
28 maj 2018