Gå till innehållet

Så ser förslaget till nytt styre ut

Nu finns ett förslag på vilka som kommer att styra Östhammars kommun under kommande mandatperiod. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har kommit överens om en valteknisk samverkan.

I praktiken innebär det att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Socialdemokraternas och Centerpartiets förslag till styre. Tillsammans har de tre partierna 25 av 49 mandat i kommunfullmäktige, vilket krävs för att styret ska kunna röstas igenom. Socialdemokraterna har 16 mandat, Centerpartiet har 7 och Vänsterpartiet alltså 2.

Att komma fram till denna lösning har inte varit särskilt svårt för Socialdemokraterna, menar Margareta Widén-Berggren (S), vice kommunalråd.

−Vi har jobbat bra tillsammans de här åtta åren och fått mycket uträttat under den mandatperiod som varit. Jag känner att både Socialdemokraternas och Centerpartiets politik kommit fram, på ett sätt som gagnar båda, säger hon och får medhåll av kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

Båda hoppas förslaget till det nya styret tas emot väl av invånarna och menar att upplägget i praktiken inte innebär någon skillnad från tidigare. De betonar att det finns en bra samverkan över partigränserna överlag i Östhammars kommun.

−Ja, de flesta partier är beredda att spotta i nävarna och jobba tillsammans. Sedan finns det förstås olika syn på hur saker och ting ska lösas. Men det finns ett bra grundsamarbete och det vill både jag och Margareta att det ska fortsätta, säger Jacob Spangenberg.

I samband med kommunfullmäktigesammanträdet tisdag 23 oktober fattas beslut om hur den nya kommunstyrelsen ska se ut. Nämndledamöter utses i december.

Publicerad
19 oktober 2018
Senast uppdaterad
19 oktober 2018
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret