Gå till innehållet
Gästrike vatten har fått tillbaka provsvaren som visar att vattentäkten inte har påverkats av oljeutsläppet.Under eftermiddagen återgå ordinarie försörjning av dricksvatten. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Var med och forma vår kommun genom att skriva en medborgarmotion

Östhammars kommun vill att invånarna är aktiva och engagerar sig i samhällsutvecklingen. Därför införs nu den nya delaktighetstjänsten medborgarmotion.

– Vi tycker att dialogen med medborgarna är mycket viktig. Det är därför Östhammars kommun skapar den här möjligheten, säger Peter Nyberg.

Medborgarmotioner som nu införs innebär alla invånare har möjlighet att skicka in förslag, som läggs upp på kommunens hemsida för omröstning. Om sedan en procent av kommunens invånare, alltså cirka 220 personer stöder motionen tas den vidare till kommunstyrelsen. Politikerna i sin tur bestämmer sedan hur motionen ska hanteras.

– Tidigare har folkbokförda kunnat lämna in medborgarförslag, som bara en person behövt stå bakom. Det har inneburit att förslag med låg förankring bland invånarna kunnat ta stora resurser i anspråk, säger Peter Nyberg.

Motion ersätter namninsamlingar

Den tidigare möjligheten för invånare att starta namninsamlingar tas bort i samband med att medborgarmotion införs. En av orsakerna är att vilka listor som lämnats vidare till kommunstyrelsen riskerat att upplevas som otydligt, då det bara funnits som en skrivning att insamlingen ska ha ”många” namnunderskrifter.

Vill du skriva en medborgarmotion eller veta mer? Klicka här!

Bra att veta för dig som vill skriva en motion:

  • Medborgarmotionen publiceras på webben för möjlighet till namnstöd under max sex månader.

  • Vår kundtjänst Östhammar Direkt samt vår webbredaktion kan hjälpa till med att lägga till namn för personer som inte själva har möjlighet.

  • Namnlistor på papper kan också förekomma, enskilt eller som komplement.

  • Pågående namninsamlingar redovisas vid kommunfullmäktige i januari, maj och oktober.

  • Om en namninsamling når minst en procent av de folkbokförda avslutas namninsamlingen och går då vidare till kommunstyrelsen för kontroll. Om tillräckligt med namnunderskrifter är godkända, alltså att det fortfarande är en procent av folkbokförda eller fler, skickas ärendet till berörd nämnd. Den som lämnat in förslaget välkomnas att närvara vid nämndsammanträdet där ärendet hanteras.

  • Namninsamlingar som inte får tillräckligt många påskrifter avslutas efter sex månader.

Publicerad
23 februari 2018
Senast uppdaterad
23 februari 2018
Ansvarig organisation
Slutförvarsorganisationen