Gå till innehållet

Årets sverigefinska kommun 2018!

På Sverigefinnarnas dag den 24 februari utsågs Östhammars kommun till 2018 års sverigefinska kommun. Hans Raab var på plats i Övertorneå och mottog utmärkelsen från Sverigefinländarnas delegation. En utmärkelse kommunen fått för att framgångsrikt ha stöttat det sverigefinska kulturarbetet och för att ha utvecklat samarbetet mellan olika kommundelar.

Hans Raab säger efter prisutdelningen:
Det är en stor ära och ett erkännande för allt jobb vi gör. Det har inte alltid varit lätt och kommunens kvarnar mal långsamt men nu har vi ett fungerande samråd med medlemmar från de finska föreningarna, kommunalråd och tjänstemän. Det är mycket verksamhet på gång nu, härnäst kan vi se fram emot ett evenemang på Storbrunn 28 mars, en helkväll om en av Finlands stora stjärnor, Olavi Virta, med författarbesök och filmvisning.

Motiveringen:
Vid valet av 2018 års sverigefinska minoritetskommun har tyngdpunkten lagts på kulturen. Östhammars kommun stödjer de två finska föreningarna i området; Gimo och Österbybruk. Kommunen satsar mycket på att främja och synliggöra den finska och sverigefinska kulturen. Exempel på detta är vernissage, författarbesök, konserter, teater samt kulturresor till andra kommuner.

För att särskilt uppmärksamma barn och unga finns ungdomsgruppen ”Seikkialijat” (Äventyrarna) och en naturklubb för de mindre barnen. I syfte att inspirera barn till att lära sig sitt minoritetsspråk delas årligen ut ett stipendium till den bästa eleven i finska.

Kommunen anordnar även språkkurser i finska på olika nivåer. Kontakterna med den sverigefinska minoriteten i kommunen upprätthålls via samråd och kommunens samordnare besöker skolor och seniorträffar för att sprida kunskap om dagens sverigefinska minoritet och minoritetens historia.

Publicerad
26 februari 2019
Senast uppdaterad
26 februari 2019