Gå till innehållet

Avrådan från bad efter rapporter om algblomning

UPPDATERAD 25/7. Då det kommit in flera rapporter om algblomning i Tallparksbadet, badplatser kring centrala Öregrund (där det finns algblomning) och Vällenbadet i Alunda, avråder Östhammars kommun tills vidare från bad vid dessa platser.

Informationscentralen bedömer att det kan vara blågröna alger som blommar och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte heller låta hundar dricka av vattnet.

Öregrund

Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Östhammars kommun har tagit prover på vattnet i Tallparksbadet och centrala Öregrund sedan flera rapporter om algblomning kommit in till vår kundtjänst. Provsvaren väntas vara färdiga nästa vecka. Tills vidare avråder Östhammars kommun från bad på platserna.

Vällenbadet

Vid Vällenbadet i Alunda har det även konstaterade algblomning. I Vällen ligger algerna inte på ytan utan är mer som klumpar i vattenmassan, så det kan vara lite svårare att se. 

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser alblomning

Om ni ser större ansamlingar, av blågröna alger , ofta med trådar, vid våra kommunala badplatser, kan ni rapportera det genom att  kontakta Östhammar Direkt eller till Länsstyrelsens informationscentralen via dess telefonsvarare på nummer 010-2254111.

Aktuella algblommingar - Länsstyrelsens informationscentral

Mer information om algförgiftning på 1177 Vårdguiden.

Algblomningar - Vad är det?

Kontakter

Publicerad
24 juli 2019
Senast uppdaterad
25 juli 2019