Gå till innehållet

Lyckad premiär av tävlingen "Högstadiekocken"

Restaurangbranschen söker arbetskraft, men tyvärr är det en nedåtgående trend i hela Sverige att elever söker sig till andra utbildningar än restaurang- och livsmedelsprogrammet trots att det är en så bred utbildning med mycket goda möjligheter till ett arbete. Därför tog Bruksgymnasiet tillsammans med kommunens högstadieskolor initiativet till "Högstadiekocken".

Pilotprojektet handlar dels om att väcka intresset för matlagning och för att få en förståelse för att handla lokalt och ekologist, alltså hållbar utveckling men även att laga näringsrik god mat och att reflektera kring problematiken, matsvinnet.

Tanken var att väcka intresse för matlagning som idag många ungdomar har svaga kunskaper i och med dagens stressiga samhälle ersätts av snabbmaten, vilket vi alla vet inte är hållbart i längden.

Inom hemkunskapens ramar så ordnar elever och lärare på restaurangutbildningen på Bruksgymnasiet i Gimo tillsammans med grundskolornas hemkunskapslärare en matlagningstävling "Högstadiekocken 2018/19" som vänder sig till årskurs 9:or i Östhammars Kommun.

Eleverna får i Steg 1 en digital råvarukorg som skall omvandlas till recept och sedan bedömas av elever och lärare på restaurangskolan för eventuell final plats. De elever som går till final får i Steg 2 provlaga sin meny i sina egna hemkunskapskök, för att på självaste finaldagen producera i restaurangskolans kök, leverera till en jury bestående dels av elever och lärare men också branschfolk.

I årets tävling deltog totalt 6 lag från Vallonskolan i Gimo och från Olandsskolan i Alunda. Frösåkersskolan och Österbyskolan hade tyvärr inte möjlighet att delta i år till nästa år hoppas man på deltagande från alla högstadieskolor.

Några veckor efter finalen samlas samtliga deltagare igen, även de som lämnat in recept men inte gått hela vägen, till en middag på Bruksgymnasiet för reflektioner och utvärdering. Här kommer gymnasieeleverna att ha en liten föreläsning kring just hållbar mat tillsammans med en inbjuden hemlig gäst.

Vinnarna i Högstadiekocken 2018/19 blev Hugo och Frida från Olandsskolan som tog hem segern! Grymt jobbat!

Bilder från finaldagen och på vinnarna:

Högstadiekocken 1a  Högstadiekocken 2a

högstadiekocken 3

Högstadiekocken 4

Högstadiekocken 5

Högstadiekocken 6

Högstadiekocken 7

Högstadiekocken vinnare 2018-19

Högstadiekocken vinnare 2018-19 (2)

Publicerad
22 mars 2019
Senast uppdaterad
22 mars 2019
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret