Gå till innehållet

Informationsbesök ska hindra smittspridning på restauranger

Just nu genomför Östhammars kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer besök på samtliga restauranger i kommunen för att informera om hur verksamheterna ska hindra smittspridning.
Vid nya restriktioner för restaurangerna görs nya besök – allt för att skapa en säker och trygg miljö för personal och besökare inom restaurangbranschen.

 

Vi passade på att ställa några frågor till Johan Nilsson, miljöchef i Östhammars kommun, om varför de här informationsbesöken är så viktiga och vem som egentligen är ansvarig för att reglerna följs.


Varför gör ni de här besöken?

Det här är viktiga besök där vi får möjlighet att berätta mer om myndigheternas beslut och rekommendationer och hur restaurangerna ska och bör agera för att hindra smittspridning. Helt enkelt ett sätt för oss att hjälpa restaurangerna att göra rätt.

 

Vilket ansvar har restaurangägaren?

Restaurangägaren ansvarar för att se till att det finns möjlighet att hålla avstånd på restaurangen, att det är avstånd vid köer och att det är bordsservering som gäller och inte servering i bar.

 

Vilket ansvar har besökaren?

Det är viktigt att komma ihåg att besökaren också har ett stort ansvar att följa myndigheternas råd och riktlinjer. Det innebär att besökaren också har ett eget ansvar att stanna hemma om man inte mår bra, att tvätta händerna ofta och förstås att hålla avstånd. Det gäller förstås oavsett om man är i en matvaruaffär eller på en uteservering.


Vad händer om en restaurang inte följer reglerna?

Om vi ser att en verksamhet utsätter sina besökare för risker genom att inte följa myndigheternas regler så har vi ett ansvar att agera. Det kan ske genom att restaurangen får ett föreläggande, men vi har också mandat att tillsammans med smittskyddsläkaren stänga en restaurang om vi bedömer att riskerna är så stora. 

 

Vad tycker du att man som besökare ska göra om man ser att reglerna inte följs?

Om man ser att reglerna inte följs på en restaurang så tycker jag att man ska påpeka det på plats. Detsamma gäller förstås om man tycker att en privatperson inte håller avståndet. Om man noterar att en restaurang fortsatt bryter mot restriktionerna så ska man förstås kontakta Östhammars kommun, så att våra inspektörer kan ta frågan vidare till restaurangen.

 

Skriv ut affisch för att hindra smittspridning

På länken kan du ladda ner en affisch att sätta upp i din verksamhet för att informera om hur dina besökare bäst kan hindra smittspridning.


Affisch i A3-format att skriva ut för restaurang
Affisch i A3-format att skriva ut för butik

Kontakter

Publicerad
24 april 2020
Senast uppdaterad
24 april 2020
Ansvarig organisation
Sektor samhälle
Ämne
Coronavirus - Covid-19