Gå till innehållet

Korttidsarbete för att slippa säga upp personal

Korttidsarbete (tidigare kallat korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

En av de som valt att nyttja möjligheten med korttidsarbete är Ann Bergström, på Sjökrogen i Östhammar. Sedan den 23 mars är samtliga medarbetare på restaurangen permitterade, vilket innebär att de gått ner 60 % i arbetstid.

- För mig har detta varit en möjlighet att kunna behålla min personal. När den här krisen är över så ska vi stå redo att driva verksamheten som vanligt igen och det klarar jag inte utan mina medarbetare. Därför agerade vi snabbt och såg detta som en möjlighet inte behöva göra oss av med personal, säger Ann Bergström.

Det statliga stödet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet med stödet vid korttidsarbete är att företag ska ha ekonomiska möjligheter att behålla sin personal och kunna växla upp snabbt igen när läget vänder.

Stödet har kunnat sökas sedan 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. På Tillväxtverkets webbplats kan du läsa mer om stödet, vem som omfattas och hur du söker. Läs mer här

Kontakter

Publicerad
16 april 2020
Senast uppdaterad
20 april 2020
Ansvarig organisation
Sektor samhälle
Ämne
Coronavirus - Covid-19