Gå till innehållet

Kommunen efterlyser byggnader med underspända raka takstolar

Med anledning av ett allvarligt takras på en idrottshall i Kiruna våren 2020 har Statens haverikommission, SHK, uppmanat Sveriges byggnadsnämnder att undersöka om denna typ av takkonstruktion finns i verksamhetsområdet.

Östhammars kommun har påbörjat en inventering och efterlyser byggnader i kommunen med underspända limträbalkar och behöver din hjälp. Denna typ av takkonstruktionen kan exempelvis finnas i idrotts- och industrihallar, ridhus och lagerlokaler.

Riskkonstruktionen kan också finnas i ekonomibyggnader för jordbruk och skogsbruk som normalt är undantagna från bygglovsplikt men som ändå ingår i kommunens tillsynsansvar.

Vad ska fastighetsägaren göra?

Du som fastighetsägaren har det yttersta ansvaret och ska anmäla till oss snarast om du har byggnader med denna typ av takkonstruktion. Du ska också göra en fackmannamässig undersökning av byggnadens bärförmåga.

Kontakta oss

Om du äger/förvaltar, projekterar eller bygger en byggnad med underspända takstolar av limträ ber vi dig att ta kontakt med oss. E-post: byggochmiljo@osthammar.se

Mer information

Läs mer på SHKs hemsida
Läs mer på Boverkets hemsida

Foto: Johan Enback

Publicerad
3 februari 2021
Senast uppdaterad
3 februari 2021
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret