Gå till innehållet

Prova på att laga mat ute – låna stormkök av oss

Under friluftslivets år lyfts flera olika teman, just nu jobbar vi med Äta ute. För att ge alla möjligheten att prova på hur det är att laga mat med stormkök har vi nu ett antal trangiakök till utlåning. Dessutom får du tips på recept och vi berättar såklart hur du använder stormköket.

Stormkök eller Trangiakök (som är en modell av stormkök) kan du lätt ta med dig ut i naturen och laga mat på. Det finns två vanliga typer: De med spritbrännare och de med gasbrännare (det finns också andra bränslen, t.ex. bensin, men det är lite mer ovanligt). Det finns också så kallade toppmonterade gaskök, där brännaren sätts direkt på gasen. De är bra om man vill ha ett extra lätt stormkök, eftersom det innehåller färre delar.
Brännare är alltså den del på köket där värmen kommer ifrån. I övrigt består ett vanligt stormkök av följande delar:

  • Undre vindskydd (det man ställer på marken och sätter brännaren i)
  • Övre vindskydd ("väggen" som sitter runt brännaren) som man vrider på det undre.
  • Kastrull/kastruller
  • Stekpanna som också kan användas som lock
  • Kaffepanna (ibland)
  • Handtag (en del kallar detta krokodil !)

Den variant vi nu lånar ut är ett trangiakök som drivs med gas. Gaskök drivs på en blandning av butan och propan. Gasen kan du köpa i frilufts- och sportbutiker eller i affärer som till exempel Biltema eller Clas Ohlson. Olika gas funkar i olika temperaturer. Vanlig gas fungerar ner till ungefär -5, men för temperaturer mellan -5 och -20 måste du använda vintergas. Den gas vi lånar ut fungerar vår, sommar och höst.

Att tänka på (se gärna videon):

OBS! Om du tittar på mobiltelefonen och inte ser en video - klicka på länken här till youtube.

  • När du tänder ett gaskök sätter du fast brännaren på det undre vindskyddet. Kontrollera att det svarta vredet på slangen är avstängd, det vill säga är vridet mot ett minustecken. Skruva sedan fast slangen i din gasbehållare och se till att den är påskruvad ordentligt. Sätt på det övre vindskyddet, sätt på lite gas och tänd försiktigt med en tändsticka. Du ser inte alltid om det brinner, men håller du handen en bit ovanför lågan (obs, var försiktig!) känner du om det brinner eller inte.
  • Sätt aldrig på kastrullen på lågan utan något i. Kastrullerna är av aluminium och kan lätt brännas sönder. Så häll i vatten, olja, smör eller vad du ska ha i innan du sätter på kastrull/stekpanna.
  • Du reglerar värmen med det svarta vredet, mot minus eller plus. Behöver du pausa, vrid av och tänd köket igen för att inte slösa på gas. När du lagat klart, vrid det svarta vredet till minus och låt köket svalna innan du packar ihop det.

Stormkök är ett supersmidigt sätt att laga mat i naturen! Det är såklart viktigt att använda det på ett säkert sätt, men gör du det får du många härliga stunder av ett stormkök. Ett kök i bra kvalitet håller i många år.

Lycka till med matlagningen!

Såhär lånar du ett av våra trangiakök:

  1. Gå till turistbyrån i Östhammar eller Öregrund (eller ring innan om du vill vara säker på att det finns kök inne). Be att få låna ett kök med gas.
  2. Lånetid: 3 dygn.
  3. Du skriver upp namn, telefonnummer och personalen tar en kopia av ditt körkort/legitimation.
  4. Ta med påsen med kök, gas och tändstickor (du kan ta med egen tändare också för säkerhets skull) – gå till en fin plats och laga mat, fikabröd, kaffe, te eller vad du vill!
  5. När du använt köket, diska ur kärlen med vatten och diskmedel (inte brännaren), torka av ev. spill på vindskydd.
  6. Lämna tillbaka köket där du lånade det – så stryks du från lånelistan!
Tips!
Laga enkla snabba rätter så sparar du tid och gas.

Enkla recept att laga på stormkök hittar du genom att klicka på knappen nedan.

Extratips! Se hur man gör supersnabba kanelbullar på youtube: supersnabba ”kanelbullar” i trangiakök.

Oväntad mat på oväntad plats

SLU vill inspirera så många som möjligt att besöka fina platser i Uppsala län och ha en trevlig picknick. Gärna med lokala och kanske lite oväntade ingredienser. Med tävlingen ”Oväntad mat på oväntad plats” vill de stimulera nyfikenhet och kreativitet.

Var med och tävla!

Läs mer om tävlingen på SLUs hemsida.

Publicerad
5 juli 2021
Senast uppdaterad
5 juli 2021
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa
Ämne
Ut och njut