Gå till innehållet

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Ambassadörer

Inom de närmsta åren ska alla hushåll i landet ges möjlighet till att sortera och samla in förpackningar i anslutning till hushållet enligt nya riktlinjer. I ett första steg gäller det främst flerbostadshus och samfälligheter för att senare även gälla småhus.

Under 2024 skalade Östhammars kommun upp sitt arbete mot bostadsrättsföreningar som ska införa fastighetsnära avfallsinsamling, eller närsorterat, som det också kallas. Målet är att de boende ska sortera ut förpackningar, då det gynnar såväl miljön som ekonomin för avfallskollektivet. Vissa bostadsrättsföreningar har precis börjat medan andra har kommit längre.

En av de bostadsrättsföreningar som kommit långt och som vi vill uppmärksamma är Brf Abrahamstorp i Alunda. Föreningen har åtta hus med totalt 44 lägenheter. Bland dessa har man fyra soprum med alla fraktioner i varje rum.

Föreningen började under andra halvan av 2024 att titta på hur de kunde starta processen att införa full sortering i sina avfallsrum. Efter kontakt med kommunens avfallsenhet färdigställdes rummen i början av 2025. Föreningen utnyttjade befintliga soprum och främst handlade det om att städa ur de delar som var förråd och anpassa utrymmet till de avfallskärl som behövdes. Tillgängligheten är även viktig då det främst är äldre som bor i föreningen.

Mayvor Jansson och Björn Åkerlind är båda med i styrelsen och är samstämmiga när det kommer till frågan om vad som var viktigt för att få med sig alla boende; tydlig information och att börja i tid.

brfAbrahamstorp

Mottagandet bland de boende har överlag varit bra.

- Man börjar med att muttra lite, och det är väl en vanesak, men nu hör jag inget. När vi gick ut med information var vi snabba att berätta att vi fick beröm av entreprenörerna så jag hoppas att det hjälpte, säger Mayvor. 

Bytet gav lägre kostnader

Innan införandet av närsorterat hade föreningen de stora 660-literskärlen för restavfall. Dessa har man nu kunnat byta ut till 240-literskärl. Så trots att man nu har betydligt fler kärl har man ändå kunnat minska avfallskostnaderna med runt 12 000kr per år. De tittar även löpande hur de olika kärlen används och planerar att justera och anpassa efter behov när allt landat lite mer.

Vad har de för tips till föreningar som inte har kommit lika långt med att införa närsorterat?

- Att bara börja. För det är en process i sig, att träffas och komma överens, säger Mayvor.

- Sen att börja med plast, papper och kanske metall och sen bygga på, fyller Björn i.

Vill du veta mer?

Om din förening vill ha hjälp inom de här frågorna är ni alltid välkomna att kontakta Östhammar direkt.