Gå till innehållet

Arrangera evenemang

Bild från evenemang

Evenemang och aktiviteter gör kommunen till en levande plats att bo i och att besöka. Välkommen till Östhammars kommun med ditt evenemang, stort som smått.

Här hittar du praktisk information som kan underlätta för sig som arrangör. Om du ändå inte hittar svar på din fråga är du välkommen att kontakta kommunens evenemangssamordnare via Östhammar Direkt på 0173-86 000.

Lycka till med ditt evenemang!

1. Kan jag få ekonomiskt stöd?

Vår främsta uppgift är att bistå dig som evenemangsarrangör att få hjälp med frågor om hyra- och bokningar av kommunala anläggningar, marktillstånd, serveringstillstånd, livsmedelshantering, avstängningar av gata, nyttjande av parkeringar, bygglov med mera. 

Kommunen stöttar även genom subvention eller ekonomiskt stöd till föreningar i kommunen. Ibland kan olika kommunala verksamheter gå in som partner och samarrangerar evenemang med externa aktörer.

Är du företagare eller en idrottsförening och söker samarbeten och stöd kring evenemang så ta kontakt med evenemangsansvarig på verksamheten Attraktiv kommun. 

Är du en lokal förening som ska arrangera ett kulturevenemang? Då kan du söka kulturstöd för ditt evenemang. Läs mer om kulturstöd.

Vi har även tips på andra bidragsgivare inom kulturområdet. Läs mer om kulturstöd från andra bidragsgivare. 

2. När och var kan jag ha mitt evenemang?

När?

Innan du bokar plats och börjar planera ditt evenemang, ta reda på om det är andra liknande evenemang på gång för att undvika att det krockar med andra liknande evenemang. Besök destinationsbolaget Visit Roslagens evenemangskalender för att se vad som redan är planerat. Arrangörer tipsar själva om sitt evenemang, därför kanske inte alla evenemang finns med i kalendariet.

Var?

I Östhammars kommun finns flera platser lämpliga för evenemang, bygdegårdar, kulturhus, parker, herrgårdsområden och mycket mer. 

Om du vill vara på offentlig plats. Kolla platsens tillgänglighet via lots@osthammar.se och läs mer om taxor här. 

I föreningsregistret hittar du många av kommunens hembygds- och bygdegårdar. Läs mer här.

På kommunkartan hittar du bland annat sporthallar, bibliotek och ungdomsgårdar. Läs mer här.

Du kan själv boka och se när kommunens idrottshallar och anläggningar är lediga. Läs mer här.

I Östhammars stad finns Kulturhuset Storbrunn med bibliotek, konstrum, park och scen. Läs mer här.

Det finns ännu ingen komplett sammanställning av alla evenemangsplatser i kommunen. Om du behöver hjälp att hitta en lämplig evenemangsplats är du välkommen att kontakta kommunen via lots@osthammar.se.

Har du frågor om din tänkta evenemangsplats, såsom eluttag och övrig service, kontakta Östhammar Direkt för att bli kopplad till rätt tjänsteperson.

3. Vad behöver jag söka tillstånd för?

För att använda offentlig mark till något annat än vad den är tänkt till kräver som regel tillstånd av polisen. Så ska du arrangera ett evenemang på en offentlig plats, tänk på att söka tillstånd i god tid.  Läs mer här.

Servering av alkoholdrycker får inte ske utan serveringstillstånd. Läs mer här.

När du ordnar konserter, festivaler, musikcafé eller andra evenemang med inslag av livemusik behöver du en musiklicens från Stim.

4. Var kan jag marknadsföra mitt evenemang?

Evenemangsskyltning_2

Östhammars kommuns destinationsbolag heter Visit Roslagen. På deras hemsida finns en välbesökt och kostnadsfri evenemangkalender där du kan lägga upp ditt evenemang. Klicka här för att lägga till ditt evenemang i kalendern.

Du har också möjlighet att boka evenemangsskyltning på våra välkomstskyltar som finns placerade i Alunda, Österbybruk, Öregrund, Östhammar, Gimo och Hargshamn. Läs mer här.

6. Vanliga frågor

Fråga: Hur får jag tag på nycklar till lokaler som kommunen äger?
Svar: Ta kontakt med Östhammar direkt som lotsar er till fastighetsdriften.

Fråga: När kommer gräsmattor klippas eller ogräs rensas så det blir fint runt omkring där vi ska ha evenemanget?
Svar: Det finns oftast speciella scheman för utemiljön. Ta kontakt med Östhammar som lotsar er till fastighetsdriften.

Fråga: Kan vi få annan hjälp av kommunen?
Svar: Du som arrangör har ansvar för att själv ordna att det som behövs för arrangemanget kommer på plats och tas bort, exempelvis transport och uppsättning av bänkar, bord och stolar, ordna avspärrningar, ytterligare dekorationer med mera. Observera! Om du sedan tidigare haft överenskommelser på olika sätt så kolla att om vi har fortsatta resurser att möta upp det. Vi kommer självklart göra vad vi kan för att underlätta, men det kan vara begränsat med service.

Fråga: Vi behöver fler sopkärl för att kunna möta besökarnas behov av att göra sig av med skräp?
Svar: Ta kontakt med Östhammar direkt. Du ansvarar också för att platsen lämnas avplockad och undanstädad.

Fråga: Vi vill servera kaffe med bulle eller laga mat från grunden behöver jag något tillstånd?
Svar: Beroende på vad du vill göra så kan du behöva olika förutsättningar och tillstånd för det. Östhammar direkt 0173-86 000 kan svara på många frågor och lotsar dig annars till en livsmedelsinspektör.

Fråga: Vi behöver stänga av en gata?
Svar: Behöver du stänga av allmänna gator från trafik så söker du tillstånd för det.