Gå till innehållet

28-30 April kommer det göras spolningar i avloppsledningsnätet i Gimo. Sparsamhet med vatten önskas då. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Vattenavstängning på Roslagsvägen och Gammelbygatan i Östhammar, onsdag 30/4 kl. 7-16. Läs mer på Gästrike Vatten´s hemsida.

Mineralmuseet

Mineraler, bergarter och fossiler
– Välkommen in i stenrikets spännande värld.

Fascineras av ädelstenar, fluorescerande mineral, fossiler, massivt bly och unika stenar från Grönland, Kolahalvön och Värmland.

Museet bygger på Sten Niklassons samling, donerad till Östhammars kommun 2004 och utökad 2022. Sten har rest världen över och samlat allt från kristaller till sällsynta bergarter.

Mineralmuseet ligger vackert vid Storrymningen, i ett område med rik gruvhistoria. I Dannemora bröts järnmalm redan på 1600-talet – en viktig del av Sveriges industriella utveckling.

Aktiviteter och öppettider

12-21 april 2025 Påsklovsaktiviteter med Dannemora Geologiska Sällskap

24-25 maj 2025 Jernets Dagar

Sommarsäsong 2025:

Fredag-söndag 27-29 juni öppet klockan 10-15

Fredag-söndag 4-6 juli

Fredag-söndag 11-13 juli

Fredag-söndag 18-20 juli

Fredag-söndag 25-27 juli

Fredag-söndag 1-3 augusti

Fredag-söndag 8-10 augusti

Höstaktiviteter 2025:

Lördag 13 september Geologins dag på Mineralmuseet

Aktiviteter och öppethållande av Mineralmuseet anordnas av Dannemora Geologiska Sällskap.

Läs mer om deras verksamhet på www.dannemorageologiska.se

Guidade visningar

Guidade visningar i gruvområdet arrangeras av Stiftelsen Österbybruks Herrgård.

Läs mer om priser och boka plats via Österbybruks herrgård.

Vill du få mer information om vad som finns att göra vid herrgårdsområdet i Österbybruk besök: osterbybruksherrgard.se.

Gruppresor till Dannemora och Österbybruk kan bokas genom Boka Uppland.

Fler upplevelser i och runt Dannemora

Storrymningen

Storrymningen 1.jpg

Kliv ut på utsiktspaviljongen vid kanten av Storrymningen. Hisna över det 140 meter djupa handbrutna gruvhålet.

Storrymmningens djup uppkom av att malmen bröts genom tillmakning d v s berget upphettades med ved och kyldes hastigt av. Först på 1730-talet infördes successivt krutsprängning. I samband med att dynamiten introducerades under andra hälften av 1800-talet gick gruvbrytningen under jord och gruvgångar började bildas. Storrymningen är ett av världens största handbrutna dagbrott.

Gruvmuseet

Gruvmuseet 1080x1080.jpg

Gruvmuseet är beläget i det gamla gruvstallet i Dannemora skapat av Dannemora Hembygdsförenings gruvgrupp 2017. I museet visas en stor samling av gamla verktyg och maskiner som använts vid gruvbrytning, en stensamling från gruvan med olika bergarter och en unik sammetsklädd kungatunna som kung Oscar den II åkte ner i gruvan vid ett besök 1875. Museet är även berikat med en samling konstverk av Österby konstnären Roine Jansson alla med motiv av arbetet nere i gruvan.

Dannemora äventyr

Gruvhål_1080x1080.jpg

Företaget Acensio AB erbjuder en unik och spännande upplevelse där man får utforska tre historiska gruvor i Dannemora under en två timmarstur. Gruvorna, som är från 1500-talet, inkluderar Södra Silvbergsgruvan, Svavelgruvan och Djupgruvan. Under turen får man se resultatet av olika typer av brytmetoder som användes vid gruvdriften, såsom tillmakning och krutsprängning. Man passerar även de mäktiga och stora ispelarna och gruvsalarna som de södra fälten i Dannemora är kända för. För att ta sig ned till ca 70 meters djup i gruvorna använder man ett säkert och välutvecklat via ferrata-system. Detta är en fantastisk möjlighet att lära sig om gruvdriftens historia samtidigt som man får en adrenalinpumpande och minnesvärd upplevelse.

Läs mer om priser och hur du bokar Äventyret i Dannemora

Evenemang vid Mineralmuseet