Gå till innehållet

Tallens barn vann deltävling i Kartongmatchen

Förskolebarnen på Furustugans avdelning Tallen är bäst på att dokumentera hur ett besök på återvinningscentralen ska gå till. Nu sprider de kunskapen vidare, bland annat med sin film.

Furustugan är en förskola i Alunda, med totalt 143 barn. Tallen är en av förskolan sju avdelningar. Här går 20 barn och för dem är det inget nytt att besöka en återvinningscentral.
– Vi jobbar med hållbar utveckling enligt läroplanen och när Kartongmatchen dök upp kände vi att det här var något som vi är bra på, säger Eli Delvaty Llanes, förskollärare.

Vann första pris med sin film

Under hösten samlade barnen återvinningskartonger från hemmen och dokumenterade hur ett besök på en återvinningsstation går till.
Tallens barn valde att göra det med en film, som vann juryns gillande. Bidraget från barnen på avdelningen Tallen vann första pris, i konkurrens med många andra bidrag från förskolor i både Sverige och Finland.
– Det kändes jättekul. Barnen är förstås stolta och har fått ta emot priser för sin kreativitet, berättar Eli.

Digitala gratulationer och spännande paket

Någon prisutdelning i vanlig bemärkelse blev det inte på grund av pandemin. Barnen fick i stället ha ett digitalt möte med tävlingsarrangörerna, där gratulationer framfördes. Vinnarna har fått ryggsäckar, återvinningskassar och vattenflaskor som skickats till förskolan i stora, spännande paket.

Kartongmatchen är en tävling som består av fyra moment. Förskolebarnen på Tallen deltar i samtliga.
– Vi har pratat med barnen om hur viktigt det är att inspirera fler att återvinna mer och hur man gör det på rätt sätt, berättar Eli.

Kreaktiva ideér om återvinning

Barnen har designat en egen kampanj som kan tryckas på baksidan av en mjölkförpackning. I ett annat moment har barnen på olika sätt sett till att kunskap om återvinning fått spridning. Bland annat genom att rita och skriva en plansch som finns uppsatt i ortens lokala bygghandel.
En annan del av tävlingen var att barnen fick vara med och bestämma vilka av Världsnaturfondens naturvårdsprojekt som ska få ta del av de pengar som tävlingsarrangörerna skänker i sammanhanget.

Läs mer och se alla bidrag från Alunda 

Läs mer om Kartongmatchen och alla bidrag från förskolan i Alunda här: https://kartongmatchen.se/deltagare/tallen/

Kontakter

Publicerad
5 mars 2021
Senast uppdaterad
28 april 2021
Ansvarig organisation
Furustugans förskola