Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Krishantering

Här kan du läsa om hur Östhammars kommun är organiserad vid en kris eller samhällsstörning. För mer information kan du läsa Plan för ledning och samordning vid samhällsstörningar 2023-2027.

Mål

Kommunen ska vid samhällsstörningar och höjd beredskap kunna arbeta på ett effektivt sätt för att de som befinner sig i kommunen ska uppleva största möjliga trygghet och säkerhet.

Östhammars kommuns krishanteringssystem

Östhammars kommuns krishanteringssystem utgår från ansvars-, närhets- och likhetsprincipen. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med det: Beredskap.  Krishanteringssystemet utgår från verksamheternas krisledning eller Tjänsteperson i Beredskaps (TiB) hantering av händelsen. Händelsen kan alltid eskaleras upp till en mer central instans om behovet finns. Det kan ske om händelsen påverkar en stor del av kommunen, om resurser behöver förflyttas, om möjligheten för samverkan mellan kommunens verksamheter ska öka eller om den påverkar flera kommuner samtidigt.

Inriktning- och samordningsfunktion (ISF) kan beskrivas som en mindre stab som aktiveras vid mindre omfattande störningar.

Östhammars kommuns stab består av ett antal funktioner som ska arbeta med att ta fram beslutsunderlag vid en störning.

Krisledningsnämnden kan aktiveras om händelsen kräver snabba politiska beslut, nämnden kan även överta andra nämnders verksamheter vid behov.

Vid höjd beredskap går Östhammars kommun upp i krigsorganisation. Här kan du läsa mer om det: Beredskap. 
I kommunens krigsorganisation är det Kommunstyrelsen som leder arbetet i kommunens verksamheter.

POSOM

I händelse av stora olyckor och samhällsstörningar och/eller när kommunens invånare har ett akut behov av stöd, finns en organisation för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM).

POSOM ska vid en krissituation fungera som ett komplement till samhällets ordinarie omhändertagande. POSOM har till uppgift att ansvara för planering och samordning av omhändertagandet av anhöriga till, eller människor som drabbats av en olycka eller en större kris. Gruppen består av representanter från kommunens socialtjänst, utbildningssektor samt lokala företrädare för polisen, regionen och kyrkan. POSOM aktiveras främst när barn är inblandade i olyckor.

FRG- Frivilliga resursgruppen

Frivilliga resursgruppen är en organiserad grupp som kan bistå Östhammars kommun i hanteringen av störningar och händelser där kommunens resurser behöver förstärkas. Gruppen består av ett antal frivilliga personer som är utbildade i olika kompetensområden.

De uppgifter som FRG kan bistå med är exempelvis informationsspridning, agera värdar vid en trygghetspunkt och nödvattentank, servicetjänster och vid behov psykologiskt omhänderta personer. FRG kan även hjälpa kommunen att organisera frivilliga under en insats.

Om du vill bli en del av Östhammars kommuns FRG och hjälpa till vid en samhällsstörning kontakta oss på Säkerhetsskydd och beredskap, förslagsvis genom att e-posta till beredskap@osthammar.se eller kontakta vår kundtjänst Östhammar Direkt 0173-860 00.

Kontakter