Gå till innehållet

Gästrike vatten uppmanar med att vara sparsam med dricksvattnet i Hargshamn. För mer information se här

Frågor och svar om snöröjning och halkbekämpning

 

Tider för snöröjningen

När påbörjas snöröjningen?

Snöröjningen på genomfartsleder, centrumgator och bussgator, påbörjas vid ett snödjup av 4-6 centimeter. På bostadsgator gäller ett större snödjup, cirka 6-10 centimeter. Det lägre värdet gäller blöt snö och det högre torr snö.

De större trafiklederna tar 6-8 timmar att köra igenom och bostadsgator tar 8-12 timmar, beroende på snömängd och trafikintensitet. Efter ett besvärligt snöfall kan efterarbeten som bortforsling av snö, röjning för bättre sikt och rivning av is ta upp emot en vecka att utföra. Avvikelser kan givetvis förekomma beroende på temperatur, hur länge snöfallet varar, vilken tid på dygnet det är.

Skyltade gång- och cykelvägar snöröjs i samma grad som genomfartsleder och centrumgator. Vissa gång- och cykelvägar som inte används så mycket under vintern har dock lägre prioritet. Promenadstigar snöröjs inte alls.

När kommer snöröjarna till min gata?

Snöröjarna arbetar enligt en prioriteringsordning där de mest använda vägarna snöröjs först. Det finns ingen exakt tid för när snöröjningen sker på en viss gata.

Vem beslutar om när det ska snöröjas?

Gatuavdelningen fattar beslut om när det ska snöröjas längs kommunens gator, Trafikverket ansvarar över snöröjningen längs sina vägar. Det finns alltid en jourberedskap som kan svara på frågor om snöröjningsbehov i kommunen.

När plogas gångbanorna?

Snöröjarna arbetar enligt en prioriteringsordning där skyltade gång och cykelbanor snöröjs när det har kommit 4-6 centimeter snö. Det finns ingen exakt tid för när snöröjningen sker på en viss gata.

Varför tar det så lång tid innan ni börjar snöröja?

När det råder kraftigt snöfall som fortsätter under längre tid, pågår snöröjningen kontinuerligt till dess att det slutat snöa. Under mer normala förhållanden börjar vi snöröja efter att det slutat snöa. Vi vill få med oss all snö på en plogning.

Varför snöröjer ni på nätterna?

Entreprenören har ett uppdrag att snöröja när det kommit snö oavsett tid på dygnet. Det tar cirka 6-8 timmar att snöröja hela kommunen. Snöröjningen blir också effektivare och säkrare nattetid då det inte är någon annan trafik och det gör att morgontrafiken flyter på bättre.

Prioritering

Vilka vägar plogar ni först?

Vi kraftigt snöfall prioriteras alltid genomfartsvägar, detta för att blåljusorganisationer såsom ambulans, räddningstjänst och polis ska kunna ta sig fram. 

  • Kommunen prioriterar att röja snö vid:
    - förskolor, skolor
    - huvudgator, centrumområden,
    - busstationer och gång- och cykelvägar
    - bostadsområden
    - och sen ytterområden

  • Vi sandar i första hand trottoarer och gång- och cykelvägar.

  • Halkbekämpning utföres vid halt väglag med osaltad flis.

  • Ingen saltning sker på kommunens gator och vägar.

Vid kraftigt, blött eller ihållande snöfall behöver vi ofta köra högre prioriterade områden igen innan vi tar bostadsgatorna.

Vem ansvarar för snöröjning och sandning?

Vem ansvarar för snöröjningen?

Det är sektor samhälle som ansvarar fö̈r snöröjningen i kommunens tätorter. 

I Alunda, Gimo, Hargshamn, Hökhuvud, Norrskedika,Ö̈regrund och Österbybruk läggs snöröjningen ut på entreprenad.
I Östhammar sköter kommunens egen personal en del av snöröjningen men den största delen hanteras av externa entreprenörer. 

Alla fastighetsägare måste själva sköta skottning och sandning vid egen postlåda och soptunna samt in-/utfart vid sin egen fastighet.

Hur sker snöröjningen

Vem tar bort snövallen på trottoaren utanför mitt hus?

Det är alltid fastighetsägarens ansvar att se till att det är möjligt för gångtrafikanter att ta sig fram på gatan utanför fastigheten. När vi kör förbi med plogbilen bildas ofta en snövall på gångbanan eller trottoaren.  

Du är också skyldig att se till att brevbäraren kommer fram med posten till din brevlåda.

Vid extremväder kommer inte bostadsgator att prioriteras, det innebär att det kan finnas snö längs din gata även om du tar bort snön utanför din fastighet. Det är alltid genomfartstrafik som prioriteras vid extremt väder.

Skrapar ni vägarna?

Vi skrapar vägarna efter snöröjning. Genomfartsvägar prioriteras. Snöröjningen kommer i första hand, hyvlingen genomförs efter snöröjningen.

Har jag som fastighetsägares ansvar för snöröjning?

Under vintern är det några saker som du som fastighetsägare behöver tänka på. Det gäller bland annat snöröjning och halkbekämpning på trottoarer.

Det här ska du som fastighetsägare sköta om när det gäller snöröjning:

  • Trottoarer vid din fastighet.
    Saknas trottoar helt på gatan räknas en meter av gatan från fastigheten som gångyta. Då ska du snöröja och sanda/salta den.
    Trappor och gångbanor inom sju meter från fastigheten.

    • Om det råkar bli vallar vid snöröjningen av gatan är du som fastighetsägare ansvarig för att göra öppningar in till din fastighet. Eventuell snö som plogas upp som vall tar kommunen bort om det behövs för trafikens framkomlighet.
    • Du kan behöva skotta trottoaren flera gånger.
    • Snön kan du lägga i en vall mellan trottoar och körbana. (samma som den vall som kan bildas vid plogning av gatan)
      Saknas trottoar lägger du snön i en vall mot din fastighet.
  • Ordna en röjd väg till fastigheten för sophämtning, det vill säga sopbilens angöringsplats. Du ska se till att vägen mellan kärlen och bilen är fri från snö och is på minst en meters bredd.

  • Ordna en röjd väg till slamtank för slamtömning om du har detta.

  • Se till att snö eller is inte faller från tak ner på gående.

  • Ta bort snö och is från gatubrunnar om brunnen ligger inom gångområdet.

Varför är vägar i mitt område så smalt plogade?

När det kommer mycket snö finns risk att trycket från snövallar skadar till exempel häckar, murar och staket. Därför kan vi inte ploga hela gatan.

Snöröjer ni infarter?

Kommunen har inga resurser för att i samband med snöröjning av gator ta bort snö från igenplogade enskilda infarter. Vi måste prioritera framkomligheten på vägarna.

Det är bara vid isrivning av gator som en följetraktor röjer undan is vid infarter.

Resurser

Varför har ni inte tillräckligt med plogbilar?

Kommunen har upphandlat entreprenörer för att hantera snöröjningen och det är även de som ombesörjer att det finns fordon för röjningen.

Vid kraftigt snöfall och halkrisk arbetar omkring 25 maskiner och lika mycket personal.

Antalet fordon som entreprenören har tillgång till ska vara tillräckligt under normala förhållanden. Men vid extremväder kan det finnas större behov av bilar och förare än det finns tillgång till.

Vi extrema förhållanden söker gatuavdelningen andra möjligheter för att kunna hantera röjningen på bästa sätt.

Varför tar ni inte bort snöhögar som skymmer sikten?

Efter stora, ihållande snöfall tar det helt enkelt mer tid innan vi hinner få undan alla snöhögar.

Lagring och hantering av snö

Varför lämnar ni snöhögar i vägkorsningar?

När det snöar kraftigt måste snöröjarna, för framkomlighetens skull, i första hand ploga vägarna. De snömassor som tas bort placeras då på närmast lämpliga ställe. Snömassorna i större korsningar tas bort så snart som möjligt.

Var lägger ni upplogad snö?

Snöhögarna läggs där de gör så lite skada som möjligt innan de fraktas bort till vår deponi som finns på alla våra orter, oftast vid våra återvinningscentraler.

Gå och cykla i snöoväder

Våra skolbarn har svårt att ta sig till skolan, varför röjer ni inte längs gång- och cykelvägar?

Vid extremväder prioriteras gång- och cykelvägar,  bostadsgator kommer i andra hand.

Det är gång- och cykelvägar som är skyltade som främst kommer att röjas vid kraftigt snöfall. 

Det är även viktigt att ha förståelse för att vägarna kan ha plogats men att snöfallet är så pass kraftigt att vägarna snöar igen väldigt fort.

Vissa trottoarer även behöva användas som snöupplag vid kraftigt snöfall. De snömassor som tas bort placeras då på närmast lämpliga ställe. Snömassorna i större korsningar tas bort så snart som möjligt.

Varför är det bara vissa trottoarer som plogas och sandas?

Fastighetsägaren ansvarar för sandningen utanför sin fastighet. Det gäller såväl privata som kommunala verksamheter eller övriga fastighetsägare. I ett område kan exempelvis Östhammarshem, regionen, en privat affärsidkare mer flera ansvarar för sina fastigheter.

Kontakta antigen osthammarshem.se eller den som står som fastighetsägare om du upplever problem med sandningen. Vid halka ska gångbaneutrymmet sandas så fort som möjligt.

Läs även Fastighetsägarens ansvar för snöröjning (länka)

Sandning och halkbekämpning

Var sandar ni först?

Vid halka sandas gång- och cykelvägar samt för busstrafik så snabbt det går. Sandning på gator och vägar görs när halkan bedöms vara trafikfarlig.

  • Vi sandar i första hand trottoarer och gång- och cykelvägar.

  • Halkbekämpning utföres vid halt väglag med osaltad flis.

  • Ingen saltning sker på kommunens gator och vägar.

Jag tänkte sanda utanför min fastighet, var kan jag hämta sand?

Här kan du hämta sand:

Östhammar, kommunförrådet Kungsgatan 23
öppet må-to kl. 7-16 och kl. 7-15

Öregrund, kommunförrådet Bryggaregatan 6
öppet vardagar kl. 7-16

Gimo, Fabriksgatan (vid gamla åkeritomten)

Alunda, nedanför Bastuvägen

Österbybruk, korsningen Bertilsvägen/Ekbacksvägen, mittemot Missionskyrkan 

Hargshamn, reningsverket Stationsvägen