Gå till innehållet

Utöka busstrafiken!

Utöka busstrafiken för våra medborgare!

Vi vill att det ska gå bussar till fler platser, mycket oftare. En hel del har inte sina jobb på samma ställe som dom bor och många ungdomar idrottar på kvällarna. Det kan vara svårt att hitta busstider som passar till det. Ungdomar kan då avstå från att idrotta eftersom de bor för långt bort, och forskning har bevisat att man mår bättre av att röra på sig mera. 7 av 10 ungdomar rör sig för lite. Det visar studier från livsmedelsverket.

Det är också bra för alla ungdomar som vill vara med vänner på kvällar och helger som bor lite längre bort, men inte har någon som kan skjutsa dom. Att vara med vänner är bra för både den mentala och sociala hälsan därför att man inte sitter hemma själv utan träffar folk och gör olika saker.

Med fler bussar ökar möjligheten för ungdomar att förflytta sig i kommunen, vilket även skulle minska behovet av A-traktorer. Deras hastighetsbegränsning triggar andra förare till omkörningar som oavsett erfarenhet är ett riskmoment. Att A-traktorer utgör en stor risk i trafiken har otaliga gånger konstaterats genom olyckor av olika slag. Så ett alternativ som buss skulle gynna såväl personen i fråga som bilisterna på vägen.

Istället för att alla arbetande ska åka egna bilar, vilket leder till mer koldioxidutsläpp som inte är bra för miljön, så kan fler bussar leda till att många väljer det alternativet oftare. Nu när bensinpriserna stiger så är det även mer ekonomiskt. Politiker pratar även om att dom vill att man ska åka mer kollektivtrafik. Men om det inte går några bussar så kan man ju inte åka kollektivt. Med fler bussar ökar också möjligheten att ta del av kultur och tillställningar som främst äger rum i tätorter såsom Östhammar.

Till och från Gräsö och Österbybruk går det för nuvarande väldigt få bussar och det kan vara väldigt svårt att ta sig iväg under vissa tider. Vi skulle vilja att politikerna ser över vart det går inte går bussar och ser vart de kan öka antalet gånger.

Tora, Tina, Arvid, Wilmer och Joel i 8D, Frösåkersskolan

Underskrifter

OBS! Du måste vara folkbokförd i Östhammars kommun för att kunna skriva under medborgarmotionen

Namn Folkbokföringsort
Agnes Annögård Östhammar
tindra östhammar?
Agnes Hallin Österbybruk
Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson Öregrund
Fredrik Jansson Johannisfors
Bibbi Lundin Hargshamn
Pär mattsson Östhammar
Rut Hargshamn
Olivia Jansson Östhammar
Ellen Hargshamn
ida jansson Hargshamn
Tora Österbybruk
Helén Persson Östhammar
Förslagsställare
Tora Nordgren
Slutdatum
2023-06-05
Status
Avslutad
Underskrifter
13
Kvarvarande underskrifter som behövs för att komma upp i 1% av befolkningen
210
Sociala medier