Gå till innehållet

Vildsvinshelg 2022

Sista helgen i november blir även i år en helg med fokus på vildsvinsjakt.

52392976-wild-boar-or-sus-scrofa-also-known-as-the-wild-swine

Vildsvinen minskar något i delar av Sverige men är fortfarande många i våra trakter. Därför upprepar vi förra årets gemensamma jakthelg med  Östhammar och Tierps kommuner och Jägareförbundet Uppsala län. I år ansluter även Jägarnas Riksförbund till samarbetet och vi uppmuntrar jägare att gå ut och skjuta vildsvin den 25-27 november.

Syftet är i första hand att minska vildsvinens framfart i tätorterna, och vi hoppas även att projektet ska leda till entreprenörskap och nya idéer om hantering och distribution av lokalt viltkött. Ett steg på vägen är att vi serverar köttet i kommunens kök.

Kommunerna och jaktförbunden lottar ut priser bland de jägare som anmäler sig till jakten.

Frågor & Svar
Information till dig som jägare

Du kan delta i jakten och hjälpa oss att uppmärksamma vildsvinsfrågan om du är jägare och

 • ingår i ett jaktlag i kommunen
 • blir inbjuden som gäst till ett jaktlag eller om du
 • har jakträtt på marker i kommunen.

Lämnar du in skjutna vildsvin till Strömsbergs slakteri så tackar kommunerna med en liten gåva i form av ett presentkort. Kom ihåg att lämna namn och adress så får du presentkortet i brevlådan.

När du skänker köttet till projektet ger du också skolbarn och äldre möjlighet att smaka och upptäcka lokalt viltkött.

Notera slakteriets inlämningstider och ring innan du kommer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trikiner och cesium

Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Strömsbergs slakteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet.

Viktigt att veta om röda organ

Det är mycket viktigt för dig som jägare att veta att alla röda organ måste med djuret för att det ska kunna besiktas rätt och användas som livsmedel. Det gäller både dig som kör själv till slakteriet och för dig som lämnar in djur till någon av de uppsamlande jägarna i Östhammars kommun. Har du som jägare frågor, vänd dig till ditt jägarförbund. 

Jägareförbundet har information om allt som har med vildsvinshanteringen här:
www.jagareforbundet.se/mitt/uppsala-lan/jagareforbundet-uppsala-lan/nyheter-uppsala/2022/09/vildsvin-hantering/

Jägareförbundet Uppsala län, Östhammars Jaktvårdskrets:
www.krets.jagareforbundet.se/osthammar/ 

Jägarnas Riksförbund, Uppsala med distriktsavdelningar:
www.jagarnasriksforbund.se/uppsala/ 

Uppsamlingsplatser

Du kan köra själv till Strömsbergs slakteri under deras öppettider och lämna in djur. För dig som vill skänka vildsvin till projektet men inte har möjlighet att själv köra till Strömsbergs slakteri under helgen, finns två uppsamlingsområden i kommunen. För att lämna djur till dessa platser, ring nedanstående jägare och kom övrens om tid och övriga detaljer så sköter de om transporten.

 • Östhammar/Norrskedika, Forsmark
  Johnnie Fredriksson
  070-525 74 28

 • Gimo/Alunda/Österbybruk
  Martin Holmgren
  073-706 55 65

Glöm inte att lämna ditt namn och adress, då du får ett lokalt presentkort med 200 kr i brevlådan som tack för varje vildsvin. 

OBS! Viktig information för dig som ska lämna vildsvin till Strömsberg, klicka här

Viltundersökarkurs

Inför jakten ordnar Svenska Jägareförbundet en viltundersökarkurs för dig som ska undersöka vilt före leverans till en vilthanteringsanläggning.

Om du eller någon annan i jaktlaget har gått kursen kan viltundersökaren undersöka djuret och de inre organen. Om allt ser normalt ut skrivs ett viltundersökarintyg som du tar med till slakteriet, och du behöver då inte ta med de röda organen när du lämnar in viltet.

Anmäl dig och läs mer om kursen på Jägarförbundets hemsida  via länken nedan.

https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser/viltundersokare/2022-11-16-tierp2/

Vill du veta mer om jakten?

Mer information om jakten på Jägareförbundets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Har du frågor vänder du dig i första hand till ditt jägarförbund.

Deltagande jaktförbund

Svenska Jägareförbundet

Lars Björk

010-584 76 79

lars.bjork@jagareforbundet.se

Jägarnas Riksförbund

Ulf Lindström

070-519 91 12

uffe.ulim@gmail.com

Lämna in vilt i viltdepå i Harg 

Sedan augusti 2022 har Svenskt Gårdsvilt öppnat en viltdepå i Hargs bruk. Där kan du som jägare ansluta dig som leverantör och lämna in vilt för styckning, förädling och försäljning. All information om detta hittar du på www. svenskgardsvilt.se/hargs-bruk. Länk till annan webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Var sker jakten?

Ingen jakt sker i detaljplanerat området under vildsvinshelgen. I övrigt kan jakt, under helgen, ske på alla marker inom kommunen, precis som vid ordinarie vildsvinsjakt.

Hur bidrar kommunerna?

Kommunerna betalar provtagningen av trikiner och cesium av de vildsvin som skänks till projektet via Strömsbergs slakteri. Vi bekostar även styckning och övrig hantering av köttet, och serverar det i kommunala skolor och på äldreboenden.

Som tack till deltagande jägare lämnar vi också ett  lokalt presentkort med 200 kr

Var serveras köttet?

Vildsvinsköttet är både klimatsmart och närproducerat, saftigt med en mild smak av vilt. Det är en fin råvara som vi vill ge fler chans att få smaka.

I december serverar vi viltfärsbiffar till våra äldre på särskilda boenden samt till de som har beviljats matlåda. Det kommer också att finnas en möjlighet på alla särskilda boenden att äta mat lagad på vildsvinsköttet i våra restauranger! (vi tar swish).

Alla tre kommuners kostpersonal får den 1 november delta i en utbildning om tillagning av vildsvin, där årets kock 2021 Gustav Leonhardt är inbjuden att delta som inspiratör.

Var finns det viltkött att köpa?

Viltkött i olika former kan utöver i särskilda viltköttsbutiker och gårdsbutiker köpas i vanliga livsmedelshandeln. Det är inte alla handlare som tar in viltkött eller produkter av vilt men saknas det hos dig, fråga gärna i din lokala butik om de kan köpa in ett parti.

Det finns flera leverantörer i Sverige, bland annat Svenskt Gårdsvilt som nu även börjat få in kött från en viltdepå i Harg, läs mer om detta på deras hemsida www. svenskgardsvilt.se/hargs-bruk. Länk till annan webbplats. Öppnas i nytt fönster.