Gå till innehållet

Vildsvinshelg

Vildsvinen har blivit många utmed Upplandskusten. Nu fokuserar vi tillsammans med Jägareförbundet Uppsala län, Tierps och Älvkarleby kommuner på att i slutet av november uppmärksamma detta – och samtidigt bidra till att servera lokalt viltkött i kommunens kök.

Nu gör vi en insats tillsammans

Den 26-28 november 2021 kommer att bli en riktig panghelg i Älvkarleby, Tierps och Östhammars kommuner, då går jägare man ur huse och jagar vildsvin.Vi hoppas att insatsen bidrar till att minska vildsvinens framfart inne i tätorterna, att den ger oss chans att servera lokalt vildsvinskött inom kommunal verksamhet och att våra jägare får en bra helg tillsammans.

Du som är jägare kan vara med och bidra genom att jaga vildsvin under helgen och om du vill kan du skänka viltet till kommunköken genom inlämning till Strömsbergs slakteri eller gemensam uppsamlingsplats. Du hjälper till att uppmärksamma vildsvinsfrågan och ger möjlighet för våra barn att äta lokalt kött från våra skogar. Du får en gåva som tack och alla som anmält att de deltar är med i utlottning av fina priser.

Utbildning

Svenska Jägareförbundet kommer inför helgen att hålla en utbildning om viltkött för måltidspersonalen i skolrestauranger i kommunerna och den 16 november ordnas en viltundersökarkurs i Väddika utanför Östhammar för dig som vill fortbilda dig. Läs mer och anmäl dig på Jägareförbundets hemsida, se länk till höger.

Vill du bli en hjälte?

Du som jagar får gärna lämna in skjutna vildsvin till Strömsbergs slakteri så kommunerna kan servera köttet i sina verksamheter och du får en liten gåva som tack. Den som gått viltundersökarskurs behöver inte ta med de röda organen till slakteriet.

För dig som jägare hittar du alla detaljer kring jakt och inlämning av skjutna djur på Jägareförbundets informationssidor, se länk till höger.

Uppsamlingsplats

För de som vill lämna bort sina skjutna vildsvin till slakteriet kan man köra själv under slakteriets öppettider, se under Vildsvinshantering ovan. Vi håller också på att få till en uppsamlingsplats i kommunen. 

Samordning av transporter av fällda vildsvin

Detta sker i Östhammars-, Olands och Dannemora-Vendels jaktvårdskretsar.

Viktigt är att kontakta nedanstående kontaktpersoner i för att få mer information när och var man kan lämna vildsvinen på nedanstående platser.

  • Östhammar och Dannemora -Vendels jaktvårdskrets: Platser Norrskedika, Gimo samt Österbybruk kontaktperson Johnnie Fredriksson 070-5257448

  •  Olands jaktvårdskrets: kontaktperson Martin Holmgren 073-7065565

VIKTIGT att läsa detta också när man ska lämna vildsvin till Strömsberg, klicka här

Anmäl dig – var med på utlottning

Glöm inte - vi vill gärna att du som jägare anmäler att du kommer delta under helgen – då ser vi också hur många vi blir. Kan vi i Norduppland slå Norrtälje kommun som förra året sköt 200 vildsvin? Bland alla som anmäler sig lottas det ut fina priser. Anmäl dig vid länk till höger.

Arrangörer

Älvkarleby/Tierps/Östhammars kommuner, Jägareförbundet Uppsala län samt de lokala jaktvårdskretsarna Tierp-Tolfta-Söderfors, Älvkarleby-Västland och Östhammar.

Till dig som jägare

Anmälan av jägare vildsvinshelgen 26-28 november i Norduppland

Vi vill att du som jägare anmäler att du kommer delta under helgen – då ser vi också hur många vi blir. Kan vi i Norduppland slå Norrtälje kommun som förra året sköt 200 vildsvin? Bland alla som anmäler sig lottas det ut fina priser. Anmäl ditt deltagande här

Anmäl till kurs 16/11 - Viltundersökare

Det här är en utbildning för dig som ska undersöka vilt före leverans till en vilthanteringsanläggning. Datum 16 nov kl 9-16.  Sista dag för anmälan 10 nov. Anmäla dig här

Vildsvinshantering 26/11-28/11