Gå till innehållet

Bra rutiner fixar städningen i virustider

Kamratskap, flexibilitet och bra rutiner skapar förutsättningar för en rimlig arbetsbelastning för våra medarbetare på städenheten i virustider. – Utmaningen är att räcka till och att prioritera rätt när fler än vanligt är hemma från jobbet, säger Ingrid Lundberg, gruppledare i Östhammar och Öregrund.

Att ha det rent och snyggt omkring oss på våra arbetsplatser bidrar till ökad trivsel. Städning är en service som vi ofta tar för given men kanske förstår att uppskatta lite mer i virustider.
– Städning är en viktig del av vår verksamhet. Det är en förutsättning för att barn ska kunna vara på förskolan och i skolan, att personer med behov av omsorg ska kunna vara på ett boende och att vi andra ska kunna gå till våra jobb, säger Ingrid Lundberg.
Hon är egentligen utbildad barnskötare men bytte yrke för många år sedan, då hon flyttade till Östhammar och fick jobb som städare.

Bra på att lösa problem

– En av anledningarna till att jag blev kvar är att jag är del av ett väldigt bra arbetslag. Vi har god stämning på jobbet och hjälps alltid åt med det som behöver göras, säger hon.
När det fattas folk, som det gör nu när en del medarbetare är sjuka eller stannar hemma för att de känner symptom, så hjälper de varandra. När det behövs kommer ibland kollegor från andra orter för att hjälpa till.
– Om en medarbetare exempelvis känner sig orolig för att arbeta i en viss miljö eller sammanhang, så hittar vi sätt att lösa det på. Vi byter med varandra och är flexibla beträffande arbetstider. Vi är bra på att lösa problem som kan uppstå, säger Ingrid.

Behöver göra prioriteringar

När hon tvingas prioritera sina resurser väljer hon att städa förskolor, skolor och boenden.
– Det kan hända att städning på andra arbetsplatser ibland kan få stå tillbaka om det skulle vara så att vi inte räcker till, säger hon.
Ibland hör folk av sig till henne för att påtala att städningen på deras arbetsplats är eftersatt. Men de flesta förstår behovet av att göra prioriteringar i en tid då vi har att förhålla oss till en viruspandemi.

Redan hög standard

Städenhetens rutiner är tämligen oförändrade, trots allt prat om hur vi bör agera för att undvika risk för smittspridning. Det beror enligt Ingrid på att enhetens medarbetare redan håller en hög standard beträffande den städning som görs. Det enda som skiljer sig nu är ett ökat fokus på att torka så kallade tagytor, det vill säga alla de ytor som vi vidrör med våra händer. Det är exempelvis dörrhandtag, plattor till automatiska dörröppnare, strömbrytare och trappräcken.

God handhygien räcker långt

– Städning i all ära men egentligen är det allra viktigaste att vi alla tänker till och agerar utifrån de råd och riktlinjer som finns, till exempel tvättar händerna med tvål och vatten, nyser i armvecket och håller avstånd till varandra, säger Ingrid.
Enligt henne räcker god handhygien med tvål och vatten långt. Handsprit är bra att ha med sig i jackfickan eller väskan, i de fall man inte har möjlighet att tvätta sina händer.

Kontakter

Publicerad
12 maj 2020
Senast uppdaterad
12 maj 2020
Ämne
Coronavirus - Covid-19