Gå till innehållet

Gymnasieelever på praktik i Dublin

Bruksgymnasiet har sökt och fått medel från Universitets- och högskolerådet, Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning. Det möjliggjorde tre veckors vistelse i Dublin, där elever från skolan kunde göra delar av sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL).

Till vardags går Emil Karlsson, Charlie Andrén Jädersten och Tim Andersson på restaurang- och livsmedelsprogrammet medan André Blom och Jonathan Sjölander går på Bruksgymnasiets handels- och administrationsprogram. Under hösten 2019 åkte de till Dublin, Irland, för att praktisera sina respektive inriktningar på restaurang, pub, kafé och i butik.
– Det var möjligt tack vare ett hårt arbete av Anna Södermark, vår internationella samordnare på skolan, och våra mentorer. Samt genom ett godkänt partnerskap mellan ADC College och Bruksgymnasiet genom projektet Erasmus+, berättar ungdomarna.

Under sin vistelse i Dublin bodde ungdomarna i värdfamiljer. Några av dem hade nära till sina praktikplatser, medan andra fick ägna en stund varje dag åt att resa mellan boende och praktikställe.
– Värdfamiljerna var jättetrevliga och det var roligt att få lära känna dem och Dublin som är en stor stad med massor av restauranger, butiker, pubar. Med facit i hand så är de glada att de gjorde sin praktik utomlands.
– Vi kan verkligen rekommendera andra elever att göra detsamma om tillfälle bjuds, säger de.

Arbetsplatsförlagt lärande är en del av samtliga yrkesutbildningar på Bruksgymnasiet. Totalt ägnas 16 veckor åt detta under en utbildning.
– Syftet är att eleverna ska utveckla yrkeskunskaper och ha möjlighet att skaffa sig en yrkesidentitet, säger Nina Hägglund, förstelärare på Bruksgymnasiet med uppdrag att utveckla yrkesprogrammen.
Det huvudsakliga målet med Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning är att öka kompetens, yrkesskicklighet och anställningsbarhet för de som deltar samt att höja intresset för yrkesutbildning.

BruksAPL1

Publicerad
4 februari 2020
Senast uppdaterad
4 februari 2020
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret