Gå till innehållet

Kreativ idé möjliggör möten mellan anhöriga

Per-Olov Pettersson byggde en skärmvägg till boendet på Parkvägen i Österbybruk, så att anhöriga och boende kan träffas utomhus på ett säkert sätt i virustider. Nu byggs fler skärmar till kommunens övriga boenden.

Nu har det gått mer än två månader sedan besöksförbud infördes på våra boenden i kommunen. Många längtar efter att träffa sina anhöriga men hittills har det varit svårt för att inte säga omöjligt i en tid då vi behöver undvika risk för smittspridning, i synnerhet till våra äldre anhöriga.

Mobil mötesplats
Ett bord, några reglar och en plexiglasskiva utgör stommen i den skärmvägg som han har byggt och som fungerar som mötesplats mellan anhöriga och boende på Parkvägen.
– Det såg ett inslag på tv och fick idén att bygga en skärmvägg, en slags mobil utomhusmötesplats som skulle kunna möjliggöra efterlängtade möten med våra anhöriga, berättar Per-Olov.
Han har inte träffat sin mamma som bor på Parkvägens boende på över två månader och han vet fler som delar den situationen. Det kan också vara äldre par som aldrig varit ifrån varandra någon längre tid eller som ska fira guldbröllop. Situationen kring covid-19 orsakar ofrivilliga separationer och förändrar människors liv.
– Jag är otroligt trygg med den vård min mamma får på Parkvägen och det här är mitt sätt att kunna ge något tillbaka, säger Per-Olov.


Fika som vanligt
Att bygga skärmväggen var varken svårt eller tidskrävande för Per-Olov, som till vardags jobbar med rostfri plåt på Österby mekaniska.
– Företaget sponsrade med materialet när jag berättade om min idé, berättar han.
Nu kan anhöriga möta de boende på Parkvägen, efter överenskommelse med personalen förstås. De kan sitta ner vid bordet, se varandra och ta en fika nästan som vanligt.
– Det betyder mycket att kunna mötas och prata med varandra på det här sättet, säger Carina Kumlin, utvecklingschef vid Vård och omsorg.
Modellen har godkänts av regionens enhet för vårdhygien så nu har en beställning gjorts till vår egen tekniska förvaltning som ska tillverka fler skärmväggar till alla våra boenden i kommunen.

Kontakter

Publicerad
18 maj 2020
Senast uppdaterad
18 maj 2020
Ansvarig organisation
Socialförvaltningen
Ämne
Coronavirus - Covid-19