Gå till innehållet

Nya regler för dig i Uppsala län som bor tillsammans med en person smittad av covid-19

I fortsättningen kommer ungdomar och vuxna som bor tillsammans med någon som bekräftats ha covid-19 att få instruktionen att de ska stanna hemma i en vecka, även om de inte själva har symtom eller testats positivt för covid-19. Reglerna gäller från och med måndagen den 5 oktober.

Det är Region Uppsala som beslutat om tillämpningen av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om så kallade hushållskontakter.  Reglerna omfattar alla som bor i samma hushåll, med undantag av barn yngre än förskoleålder, elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer, samt gymnasiesärskolan. Dessa kan fortsätta att gå till skolan. Även de som tidigare har haft konstaterad covid-19 undantas.

Den som får dessa förhållningsregler och inte kan arbeta hemifrån har möjlighet att söka smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Den nya rutinen gäller med start måndagen den 5 oktober. Det innebär att de som bor tillsammans med någon som fått diagnosen covid-19 före detta datum inte berörs.

Alla som omfattas av reglerna kommer att bli kontaktade av en smittspårare och få information om vad som gäller. Man ska inte själv kontakta vården om detta.

– Det här ger oss ytterligare ett verktyg för att kunna bryta smittspridningen. Vi är redan igång med ett omfattande smittspårningsarbete och därför inför vi detta omgående, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman på Region Uppsala.

Relaterad information

Publicerad
8 oktober 2020
Senast uppdaterad
8 oktober 2020
Ansvarig organisation
Sektor verksamhetsstöd
Ämne
Coronavirus - Covid-19