Gå till innehållet

Rickard trivs med nya flexibla arbetssätt

Rickard Hultman är byggprojektledare. Hans uppdrag innebär att han ibland behöver vara på plats för att träffa samarbetspartners och se till framdriften i pågående projekt. Sedan i mars arbetar han mest på distans. Det passar honom bra.
– Jag sätter ett stort värde på våra nya flexibla arbetssätt, säger han.

 

Från början satt han vid köksbordet, men ganska snart sa nacken nej. Snickare som han är från grunden byggde Rickard Hultman ett höj- och sänkbart skrivbord i ett rum som numera tjänar både som gästrum och hemmakontor. Och så skaffade han en bra kontorsstol, med stöd för ryggen.
  – Att kunna distansjobba hemifrån är toppen, säger Rickard.
Bäst gillar han att kunna ha lugn och ro omkring sig när han jobbar, vilket gör att han kan fokusera på sina arbetsuppgifter och jobba effektivt. 

Hålla avstånd till varandra

Rickard var en av många medarbetare som anammade möjligheten att jobba på distans, när pandemin bröt ut i våras. Sedan i början av mars har han mestadels jobbat hemifrån och det hoppas han kunna fortsätta att göra.
  – Jag och mina kollegor sitter nära varandra på jobbet i ett öppet kontorslandskap. Det är inte optimalt för mig och det är definitivt inte ”Coronasäkert” i dagsläget när vi uppmanas hålla avstånd till varandra, säger han.
Rickard är själv inte särskilt rädd för att få covid-19, men av hänsyn till andra i familjen tycker han det är viktigt att tänka till på vad han kan göra annorlunda än tidigare, för att undvika smittspridning.

Saknar småpratet med kollegorna 

Rickards arbetsdag hemma börjar med en kaffe vid datorn, precis som den gjorde när han var på kontoret i kommunhuset.
  – Jag tycker om att träffa mina kollegor och åker fortfarande till kontoret ibland för att delta i möten, men fördelarna med att distansarbeta överväger, säger han.
Visst kan han sakna småpratet med kollegorna och att enkelt kunna bolla frågor som dyker upp. Men en stor del av hans kommunikation brukar ändå ske via telefon och e-post, så skillnaden är trots allt inte så stor.

Nya alternativa arbetssätt

Flertalet av hans möten sker via Skype och det tycker han är smidigt och tidseffektivt.
  – Vi är många som delar den nya vardagen och det finns en stor acceptans för nya alternativa arbetssätt, säger Rickard.
Han är van att jobba självständigt och att ta ansvar för framdriften i olika uppdrag och projekt.
  – En förutsättning för att distansarbetet ska fungera är förstås också att det finns förtroende och ömsesidig tillit mellan medarbetare och chef, säger han.

Träffas utomhus

I Rickards roll som byggprojektledare har han även en del uppdrag som kräver att han är på plats, där arbetet sker. Han träffar kollegor och samarbetspartners på byggmöten och med platsbesök bevakar han arbetets gång. Nyligen avslutades ett jobb med att lägga om Kristinelundskolans tak och ett annat jobb med att bygga en ny servicebyggnad vid återvinningscentralen i Östhammar. Nu är det utemiljön kring bygget av nya Frösåkersskolan som kräver större delen av hans uppmärksamhet.
– På platsbesöken träffas vi ofta utomhus och det fungerar ju bra. Att bara jobba hemifrån skulle nog göra mig rastlös, säger Rickard.

Kontakter

Publicerad
14 oktober 2020
Senast uppdaterad
14 oktober 2020
Ansvarig organisation
Kommunledningsförvaltning