Gå till innehållet

Vattenavstängning i delar av centrala Östhammar, måndag kl. 9-11. Mer information och vilka gator som berörs finns på Gästrike Vatten´s webbplats

Social gemenskap viktigt för många för att må bra

Peter Bender, hälsostrateg på Östhammars kommun, rekommenderar den som vill komma igång träningen att "träna på att träna". Men han lyfter också vikten av social samvaro och samhörighet för att må bra.

När Peter Bender pratat med 70-plussare och frågat vad som är viktigast för dem gällande hälsa, träning och kost, finns ett svar som toppar statistiken. De allra flesta lyfter vikten av social samvaro och samhörighet.

– Det säger något om hur viktigt det är att vi får träffa varandra och prata. Vi kan äta, sova och träna jättebra. Men har vi inte en social gemenskap mår vi inte bra ändå, säger han.

De flesta har egentligen ganska bra koll på vad som är bra för kroppen i längden. Att om vi äter hälsosamt, motionerar och lägger oss i god tid mår kroppen bra. Men hur ser man till att träningen blir av?

– Träna på att träna! säger Peter Bender.

"Rutinen hjälper dig att hålla rutinen" 

Han jämför med musik, att det är en vanlig missuppfattning att vi blir bättre på ett instrument främst genom att ta lektioner.

– Det är träningen mellan lektionerna som ger effekt. När vi tränar på att träna, spelar det ingen roll hur mycket du tränar utan huvudsaken är att du tränar, säger Peter Bender som uppmanar oss till att sänka kraven på oss själva.

Han tar rehabilitering som exempel. Att första dagen göra en av de stretchövningar som sjukgymnasten gett. Andra dagen gör du också en och berömmer dig själv för att du tränat igen. Tredje dagen kanske du börjar få in en rutin.

– Det är rutinen som kommer hjälpa dig att hålla rutinen. Att få in vanan är den viktigaste aspekten av träning, sömn, kost och allt som vi mår bra av.

Tipsar om att ta på sig skorna

Promenader är något han varmt rekommenderar. Det kan vara något så enkelt som att bara gå i sina vanliga kvarter, eller att ta sig  till en vandringsled eller en stig, antingen tillsammans med en vän eller radio i hörlurarna. Peter Benders råd till den som har svårt att komma i gång, är att bestämma sig för att ta på sig skorna och gå en sväng. Det viktigaste är att ge det en chans, om än det bara blir fem minuter.

– Det brukar bli så att när du kommit dit, att du lovat dig själv fem minuters promenad inser du att det är härligt. Du går fem minuter till, tio till, helt kravlöst. När vi rör på oss signalerar musklerna till hjärnan att vi mår bra, säger han.

För den som behöver en ännu lägre tröskel för att komma i gång tipsar också om hemmaträning, att det finns flera klipp på Youtube med sjuminutersträning.

– Grejen med en rutin, är att då behöver vi inte känna efter. Det gäller bara att hitta det som funkar. När man tränar blir man beroende av träning och mår dåligt av att inte träna, vi längtar tills vi ska jogga nästa gång. Det blir en god spiral, säger Peter Bender.

Det här är Må bra-veckan

9-13 november har Östhammars kommun fokus på psykisk hälsa. Må bra-veckan arrangeras över hela landet på initiativ av Socialstyrelsen och riktar sig inte bara till den som mår dåligt, utan handlar minst lika mycket om att just må bra. Via länken nedan hittar du mer information och kan även anmäla dig till veckans digitala diskussioner. 

Kontakter

Publicerad
10 november 2020
Senast uppdaterad
10 november 2020
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret