Gå till innehållet

Vi plockar skräp!

Flera skolor och förskolor i Östhammars kommun brukar varje år delta Skräpplockardagarna, som arrangeras av Håll Sverige Rent tillsammans med Sveriges kommuner. I år anmälde sig hela 13 skolor och förskolor, drygt 1700 barn, i Östhammars kommun.

Nu blev våren inte som vi trott, vilket medförde att en del inte kunde genomföra aktiviteterna som planerat. Men en förskola som deltog i dagen var Rubinens förskola.

– Hela förskolan hjälptes åt. De minsta barnen var kvar på gården och städade där. Övriga avdelningar gick i närområdet och plockade skräp. När de kom tillbaka vankades det korvgrillning ute på gården. Fantastisk dag med fantastiskt väder. En avdelning ska nu jobba vidare med att göra en tavla av skräpet, berättar rektor Jenny Andersén.

Att lära sig om hållbarhet

När en skola eller förskola deltar i Skräpplockardagarna är det en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Håll Sverige Rent erbjuder material som hänger ihop med läroplanen.

Läs mer om projektet "Håll Sverige Rent" på deras hemsida

Många deltagare – du också

Över 700 000 skräpplockare deltog i årets Skräpplockardagar, varav fler än 600 000 barn!  Även vuxna kan delta i Skärpplockardagarna, enskilt, via föreningar och företag. Vi hoppas förstås att fler kan delta i Östhammars kommun år 2021?

Och du, nu till sommaren med picknickar och utevistelse – glöm inte att ta med ditt skräp till en avfallstunna och lämna det inte i naturen.  Bli en skräpplockarhjälte du också!

Kontakter

Publicerad
19 maj 2020
Senast uppdaterad
19 maj 2020
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadsförvaltning