Gå till innehållet

Boende i Östhammar och Tierp får nya jodtabletter

Innan midsommar ska alla som bor i den inre beredskapszonen vid kärnkraftverket Forsmark i Östhammars kommun ha fått nya jodtabletter. Jodtabletterna delas ut för att skydda allmänheten vid en kärnkraftsolycka.

Regeringen har beslutat att alla som bor eller har ett fritidshus i den inre beredskapszonen vid ett kärnkraftverk ska ha tillgång till förhandsutdelade jodtabletter. Förhandsutdelningen sker även till andra verksamheter i den inre beredskapszonen som skolor, barnomsorg och företag.

Boende 15 kilometer från kärnkraftverket

Ett geografiskt område upp till 15 kilometer från Forsmarks kärnkraftverk i Tierp och Östhammars kommuner. Det är omkring 1 000 hushåll och 2 300 fritidshus som får nya jodtabletter. Innan midsommar ska dessa ha fått ett paket med jodtabletter samt två informationsbroschyrer. Förhandsutdelningen gäller de som är fastboende inom zonen och de som har ett fritidsboende där. Förhandsutdelningen baseras på folkbokföringsuppgifter.

Jodtabletter skickas i midsommar

- Har du inte fått ditt paket då midsommarhelgen är över kontaktar du oss, på Länsstyrelsen, så hjälper vi dig. Det kan finnas flera orsaker till att paketet inte kommer fram. Ett exempel är att du bor i den inre zonen men är folkbokförd på en annan plats utanför zonen säger, Tomas Roland, handläggare kärnenergiberedskap vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Jodtabletterna har ett bäst-före-datum och behöver därför förnyas var femte år, vilket var 2016. Jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar därmed sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod och att människor drabbas av sköldkörtelcancer efter en kärnkraftsolycka.

Tryggt och säkert samhälle

- Tillsammans med länsstyrelsen arbetar vi för att skapa ett tryggt och säkert samhälle. I dagarna kommer ett viktigt paket i din brevlåda med jodtabletter och information. Läs och spara informationen och jodtabletterna, säger Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef- och beredskapssamordnare, Östhammars kommun.

Överblivna eller gamla jodtabletter kan lämnas till närmaste apotek för destruktion på ett säkert sätt.

Kontakter

Publicerad
4 juni 2021
Senast uppdaterad
4 juni 2021
Ansvarig organisation
Sektor samhälle