Gå till innehållet

Närvårdsenheten 10 år

1 april 2011 slog närvårdsenheten upp portarna vid vårdcentrum i Östhammar!

Närvårdsenheten har 18 vårdplatser och riktar sig främst till multisjuka äldre med behov av tillfällig vård dygnet runt och drivs av Östhammars kommun tillsammans med Region Uppsala. Nu fyller enheten hela tio år.

En av dem som varit med och drivit att närvårdsenheten skulle startas, för att invånarna skulle få nära vård i det behov de har, är Kerstin Björck Jansson som då var ordförande för socialnämnden i Östhammars kommun.  

– Det var ett intensivt arbete, och det var ett spännande arbete, och vi kände att vi var på rätt väg för invånarna i kommunen, minns hon.

Uppskattad enhet

Närvårdsenheten får ta emot mycket beröm av såväl vårdtagare som anhöriga. Det märks i egna enkätundersökningar, tack-kort som kommer och Dagens ros i tidningen. Inte minst är det den hemlika miljön som gör att många trivs.

– Jag frågade två personer i dag vad närvårdsenheten betyder för dem som invånare och fick svaret att det är perfekt att slippa åka till Akademiska i Uppsala när specialistvården inte behövs. Sen att ”Det är olika för olika individer, men för den enskilda ensamma människan betyder det allt. Goda vänner är bra, men de tröttnar. Så då finns närvården som ett varmt omhändertagande”, säger Madelene Karlsson som jobbat som sjuksköterska på närvårdsenheten sedan den öppnade.

Många som varit med länge

Anette Eriksson är enhetschef och har varit med nästan sedan starten, hon började i november samma år.

– Det är många som varit med sedan starten och alla är nyfikna och vill utveckla verksamheten. Så har det varit hela tiden, vi lever i den andan på något sätt. Vi trivs verkligen, säger hon.

Madelene instämmer.

– Det är en bra arbetsplats, med bra kollegor. Det är utvecklande och vi har roligt tillsammans.

30 anställda

Innan närvårdsenheten öppnade drev Region Uppsala geriatriken i lokalerna. Det var när det beslutades att den skulle läggas ner som det nya samarbetet startades politiskt av kommunen och regionen.  På enheten jobbar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Det är totalt cirka 30 anställda och läkartjänsten är organisatoriskt knuten till Region Uppsala medan övrig personal har sin anställning vid Östhammars kommun.

Erfarenhet av pandemin

Den tyngsta tiden som närvårdsenheten upplevt under decenniet är föga oväntat pandemin.

– Det är klart att det gett oss en erfarenhet att bygga vidare på. Vi drabbades hårt i början. I dag känns fortfarande pandemin av, men vi har ändå en kontroll och har lärt oss hur vi ska hantera det, säger Anette.

– Så har vi lärt oss också att vi fixar det tillsammans, säger Madelene.

Vad som väntar kommande tio år får tiden utvisa, men ett generationsskifte blir det och i och med arbetet med Effektiv och nära vård 2030 hoppas Anette på en positiv utveckling av verksamheten.

Under våren planeras en film som berättar mer om närvårdsenhetens tio år hittills och närmast väntar tårta för medarbetare och vårdtagare för att fira tioårsdagen.

Tips!

Denna vecka kan du följa närvårdsenheten på vårt instagramkonto, osthammarskommun heter vi där. 

Här hittar du en tidigare intervju med Madelene Karlsson, där hon berättar hur det är att jobba som sjuksköterska på närvårdsenheten. 

Publicerad
31 mars 2021
Senast uppdaterad
31 mars 2021
Ansvarig organisation
Sektor omsorg